SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Desapareixen de l’Estany del Pla quatre espècies d’aus

La fauna avícola protegida ha descendit || Segons l’entitat ecologista Egrell, que demana més inversió en aquest espai

Imatge d’arxiu de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

Imatge d’arxiu de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.JORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quatre espècies d’aus han desaparegut en els últims anys de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, segons va advertir ahir l’associació ecologista Egrell, que valora aquesta situació com un símptoma d’“esgotament i pèrdua de valor ecològic”. L’entitat apunta que aus amenaçades com el cabussó collnegre, la gavina vulgar, el fumarell carablanc i la gavina capnegra, que ja no es reprodueixen al llac, mentre que la presència d’altres ha disminuït. El president d’Egrell, Joan Estrada, va demanar més diners per a la gestió de l’Estany després d’anys de retallades en actuacions de seguiment arran de la crisi econòmica. “No n’hi ha prou amb abocar aigua, fa falta una gestió activa davant dels múltiples impactes que rep”, va subratllar.

Estrada va apuntar a la proliferació de carpes i la conseqüent desaparició de macròfits com algunes de les principals causes del descens de la població d’aus: ocells que s’alimenten d’aquesta vegetació podrien haver marxat. Una altra de les espècies a les quals s’ha perdut el rastre és la llúdria. Fa tres anys es va constatar la seua reproducció a la zona, però no n’hi va haver ni rastre durant tot l’any passat.

Des de l’any 2005, quan es va iniciar la recuperació de l’estany dessecat durant el franquisme, s’han detectat un total de 256 aus, de les quals unes 150 tenen una presència habitual.

Davant la desaparició de les quatre espècies sobre les quals alerta Egrell, l’any passat es va detectar la presència de cinc de noves, i existeixen indicis de reproducció de quinze espècies aquàtiques. Tanmateix, l’entitat ecologista considera que no són bones xifres per l’“empobriment” en el seu nombre detectat en els últims tres anys.

tracking