SEGRE

EMERGÈNCIES TEMPORAL

La neu col·lapsa el trànsit al Pirineu amb cues i 21 carreteres amb cadenes o tancades

Clausuren la Bonaigua i el túnel del Cadí i impedeixen que els camions passin pel túnel de Vielha i per l’A-2 al Bruc || Excursionistes salven la vida d’un company sepultat per una allau a Certascan

Un vehicle de Bombers a la carretera coberta de neu a Sant Llorenç de Morunys.

Un vehicle de Bombers a la carretera coberta de neu a Sant Llorenç de Morunys.BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nevades que van acumular entre 10 i 25 centímetres van provocar ahir un col·lapse viari al Pirineu, amb vint-i-una carreteres en les quals van ser necessàries cadenes per circular o que van patir restriccions i retencions. Les cues més importants van ser al túnel del Cadí, on es van prolongar des de Bellver de Cerdanya fins a Bagà. El temporal va afectar els principals eixos viaris entre les comarques del pla i les de muntanya.

El pas de camions articulats va quedar restringit a l’N-230 entre Vilaller i Vielha per gel i neu a la calçada; tampoc van poder circular per l’Eix Pirinenc (N-260) al Pont de Suert i el Port del Cantó. A mitjanit, l’A-2 va tancar per gel el pas a camions pel Bruc. En totes dos va ser obligatori utilitzar cadenes, com a Comiols, on els Mossos d’Esquadra impedien passar els que no en portessin. També se’n necessitaven a la C-13 de Llavorsí a Esterri, a l’accés al Pla de Beret; i als accessos al Pla de l’Ermita i el balneari de Caldes, a la Vall de Boí. Aquesta situació es va donar també en una quinzena de vies dels Pallars, l’Alt Urgell i el Solsonès.

El port de la Bonaigua va quedar tancat, igual que el túnel del Cadí després d’hores de cues en el retorn a Barcelona des de la Cerdanya. Hotelers de la zona van corroborar que conductors afectats van anul·lar reserves al no poder arribar, i altres que havien marxat van tornar per prolongar l’estada una nit més, informa C. Sans. També a la C-14 hi va haver cues a Organyà i Ponts.

Així mateix, els Bombers van ajudar vehicles atrapats per la nevada a Sant Llorenç de Morunys, a la C-13 a Tremp i a l’N-230 al Pont. A Naut Aran hi va haver accidents a la C-28 a les 5.18 i les 7.22. Al primer hi va haver un ferit que va ser traslladat a Lleida per un traumatisme cranioencefàlic.

D’altra banda, un jove de 29 anys va salvar miraculosament la vida ahir al migdia després de quedar sepultat per una allau al coll de Certascan (Lladorre). Va salvar la vida gràcies als seus companys, que van poder rescatar-lo de sota la neu i van trucar al 112, que a les 13.32 va rebre l’avís de l’emergència. Fins al lloc es va desplaçar un helicòpter amb un equip dels GRAE dels Bombers, que van extreure el jove de la zona, i una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el va evacuar a l’hospital de Tremp. Tenia una hipotèrmia però estava conscient i el seu pronòstic era menys greu, segons va informar el SEM.

Alerten que el temporal pot durar diesDavant el col·lapse de la circulació al Pirineu, la Generalitat va activar el pla d’emergències Neucat i el director general de Protecció Civil, Joan Delort, va alertar cap a les 20.00 que el temporal “estava començant”. Els pronòstics meteorològics també apunten a neu al llarg del dia d’avui. A últimes hores de la tarda la neu va assolir cotes baixes i va arribar a la Panadella. A les comarques del pla hi va haver pluges que van deixar entre 8 i 12 litres per metre quadrat.

Un vehicle de Bombers a la carretera coberta de neu a Sant Llorenç de Morunys.

Un vehicle de Bombers a la carretera coberta de neu a Sant Llorenç de Morunys.BOMBERS

Un vehicle de Bombers a la carretera coberta de neu a Sant Llorenç de Morunys.

Un vehicle de Bombers a la carretera coberta de neu a Sant Llorenç de Morunys.BOMBERS

tracking