SEGRE

Creen una aplicació perquè la ciutadania informi de l'estat dels rius temporals

RiuNet, desenvolupada pel Grup de recerca FEM de la Universitat de Barcelona

Un riu temporal.

Creen una aplicació perquè la ciutadania informi de l'estat dels rius temporalsGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte europeu sobre rius temporals LIFE TRivers, coordinat per la Universitat de Barcelona (UB) i que compta amb la participació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entre d’altres, vol potenciar la participació pública en el coneixement dels rius temporals. Precisament a les conques internes de Catalunya, el 38% de les masses d’aigua presenten un règim hidrològic amb algun grau de temporalitat.

Conèixer la hidrologia d’un riu i, especialment, si en el procés d’assecat hi queden basses que puguin servir de refugi per a la flora i la fauna, és clau tant per l’ecologia del riu com per la seva correcta diagnosi i gestió, segons explica la Generalitat. Així, el projecte destaca la contribució de la ciutadania mitjançant RiuNet, una aplicació que permet a qualsevol persona amb un telèfon intel·ligent avaluar l'estat hidrològic i ecològic d’un riu i aportar aquest tipus d’informació.

Segons dades de l’ACA, fins a la data ha existit una mancança d’informació sobre el règim hidrològic real d’algunes de les masses d’aigua de Catalunya. Per solucionar aquesta problemàtica, TRivers ha desenvolupat el programari TREHS (Temporary Rivers Ecological and Hydrological Status), amb l’objectiu d’ajudar a diagnosticar l’estat ecològic dels rius temporals. TREHS incorpora les dades històriques disponibles sobre els cabals de cada riu, dades de simulacions fetes a partir de models, i informació addicional provinent de fotografies aèries, d’observacions puntuals i enquestes. Amb aquesta informació ha estat possible millorar la classificació de les masses d’aigua i refer les rutines de mostreig dels gestors.

tracking