SEGRE

URBANISME MEDI AMBIENT

Ramaders tallen la C-14 a Ponts contra la limitació o el veto a noves granges

Mig centenar de ramaders van protestar ahir a Ponts tallant la C-14 durant dos hores per denunciar la limitació a l’ampliació o construcció de granges en zones protegides (zepa) de la Noguera, l’Urgell i la Segarra. Van assegurar que aquesta situació posa en risc la supervivència de les explotacions i la incorporació de joves al sector.

Els ramaders van avançar en marxa lenta tallant la C-14 fins al centre de Ponts.

Els ramaders van avançar en marxa lenta tallant la C-14 fins al centre de Ponts.ESMERALDA FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Mig centenar de ramaders i una dotzena de tractors van tallar ahir al matí la C-14 a Ponts de manera intermitent durant dos hores per exigir que es permeti la construcció o ampliació de noves granges. Els ramaders, convocats pel sindicat Asaja, van protestar amb una marxa lenta pel centre de la població, contra la limitació urbanística de la Generalitat que afecta les granges a les zones d’especial protecció d’aus (zepa) vigent des del 2007 de la Noguera, l’Urgell i la Segarra.

Van denunciar que en els últims dos anys el departament de Territori i Sostenibilitat no autoritza ni dóna llicències per ampliar granges o construir-ne de noves, fet que “posa en risc la supervivència de les explotacions ramaderes de la zona” i “dificulta la incorporació de joves al sector”, va dir el representant sindical del porcí d’Asaja, Joan Graells.

A la Noguera, l’Urgell i la Segarra hi ha actualment més d’una dotzena de projectes paralitzats

“Les explotacions ramaderes són garantia de vida, de creació de llocs de treball i productivitat econòmica i almenys una dotzena de manifestants d’aquestes comarques tenen projectes paralitzats al no obtenir el permís d’Urbanisme i, tanmateix, compleixen amb tots els requisits que exigeix Agricultura”, va dir. També van advertir que hi haurà més mobilitzacions de protesta.

Per la seua part, Rossend Santiveri, representant del sindicat Unió de Pagesos, va dir que el veto és extensiu a totes les comarques i va sol·licitar la necessitat de poder ampliar explotacions i granges per millorar el sector.

En la mateixa línia, el representant del porcí de JARC, Jaume Bernis, va apuntar que durant els dos últims anys el sindicat ha reclamat desbloquejar la limitació de noves explotacions per poder créixer. “És necessari desbloquejar el decret que limita ampliar o crear granges que està frenant el creixement del sector”, va dir.

"Som capdavanters en benestar animal"

Els manifestants van defensar i van posar de relleu el treball dels ramaders del porcí del país, després de l’emissió del programa Salvados a La Sexta sobre la indústria càrnia a l’Estat espanyol. En aquest sentit, el president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, va qualificar d’“intolerables” les acusacions abocades sobre el sector en el programa. Joan Graells, representant del porcí al sindicat, va remarcar que “els ramaders produeixen d’acord amb una exigent normativa europea de benestar animal, que permet garantir les condicions higienicosanitàries de les granges, la bioseguretat i la traçabilitat”, va dir. Va insistir que, gràcies a això, “els consumidors poden adquirir productes amb qualitats més que demostrades, sans, segurs i amb preus competitius”. Roqué va recordar que el sector porcí estatal agrupa uns 300.000 ramaders, que “dediquen els 365 dies de l’any a proporcionar aliments sans i amb els més alts estàndards de qualitat”, va afirmar.

Per la seua part, des d’Unió de Pagesos (UP), van apuntar que el programa va emetre imatges “fora de lloc i molt allunyades de la realitat del sector”, va dir el representant del porcí. “Fa molts anys que cuidem animals i aquest és el nostre objectiu.” Va destacar que per arribar a exportar a més de 100 països les exigències de benestar animal han estat moltes i “el que es va veure diumenge no respon de cap manera al nostre esforç”.

En la mateixa línia es va manifestar el representant de JARC, Jaume Bernis, que va apuntar que el sector va fer un esforç molt gran el 2014 per adaptar-se a la normativa de benestar animal. Va destacar que des de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) ja van denunciar l’emissió del programa sobre la seguretat alimentària i el benestar animal.

Noves restriccions a construir i ampliar explotacions En els dos últims anys Territori no ha donat llum verda a nous projectes tret que comptin amb el beneplàcit de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), un tràmit que anteriorment anava per separat i que ara condiciona l’ampliació i construcció de noves explotacions. A més, està prevista l’aprovació d’un nou decret que preveu una moratòria per fer granges a les zones en les quals hi ha més concentració de nitrats.  Territori va anunciar noves directrius sobre la ubicació de noves granges que encara no s’han aprovat. A més, la Unió Europea va constatar que la contaminació per nitrats a les aigües de Catalunya no ha disminuït durant vint anys i, si això no es corregeix, s’exposen a sancions.

Els ramaders van avançar en marxa lenta tallant la C-14 fins al centre de Ponts.

Els ramaders van avançar en marxa lenta tallant la C-14 fins al centre de Ponts.ESMERALDA FARNELL

tracking