SEGRE

FAUNA RAMADERIA

Aran certifica 56 atacs de l'ós el 2017 i els afectats cobren 21.300 €

L’any passat es van perdre un total de 204 caps de bestiar a la Val

Imatge del resultat d’un atac de l’ós a un poltre a Vilamòs.

Imatge del resultat d’un atac de l’ós a un poltre a Vilamòs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Val d’Aran va certificar en 56 els atacs de l’ós el 2017 i els afectats van rebre un total de 21.361 euros per part de la Generalitat, segons va explicar ahir el síndic, Carlos Barrera. De la quantitat total, 11.391 euros s’han destinat als ramats aranesos, mentre que la resta correspon als ramats de transhumància que es trobaven a la Val.

En aquests atacs, es van perdre fins a 204 caps de bestiar i dels 56 atacs, vint fan referència a ramats de fora d’Aran i atacs a explotacions d’apicultura. Totes les indemnitzacions s’han pogut fer efectives amb la pòlissa de responsabilitat que té la Generalitat de Catalunya i des del Conselh Generau treballen per poder ser ells els que tramitin els pagaments.

La major part de les indemnitzacions que es van haver de pagar l’any passat corresponen a les més de 150 ovelles que van perdre la vida a la boca sud del túnel de Vielha el 8 de setembre passat. En aquest cas, no es va poder demostrar que la mort de tots els animals fos per un atac directe del plantígrad i una de les possibilitats és que caiguessin pel penya-segat per por davant la presència d’aquest animal. Només es van trobar excrements de l’ós, encara que sense evidència directa d’haver provocat la mort d’aquestes ovelles. Aquests animals morts formaven part d’un grup d’uns 700 que s’havia separat d’un ramat de 2.500 que pastava a la boca sud del túnel de Vielha, en una zona abrupta.

El programa per a la reintroducció d’aquest animal compleix 25 anys

El programa Life per a la reintroducció de l’ós al Pirineu va complir 25 anys el 2017. El programa es va crear el 1992 com un instrument de la Unió Europea (UE) per finançar projectes de conservació del medi ambient, així com el desenvolupament de la política i la legislació comunitària en matèria ambiental. Per commemorar l’efemèride, van organitzar una jornada divulgativa a Isil a finals de desembre per donar a conèixer els itineraris d’interpretació del territori de l’ós i conèixer el seu estat de conservació al Pirineu.

tracking