SEGRE

MUNICIPIS FINANCES

Maials cobra durant 29 anys una taxa especial només per als homes

Inicialment es pagava amb treballs comunitaris i des del 1989 es gravava amb 25 €

Imatge d’arxiu del poble de Maials.

Imatge d’arxiu del poble de Maials.J. G

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Maials ha cobrat des del 1989 i fins a aquest any una taxa de 25 euros només per als homes, que ha retirat a instàncies del Síndic de Greuges. Aquest impost, conegut com a prestació personal, és una tradició que es remunta al 1848 i responia a la situació econòmica i social de l’època dels municipis petits i rurals, on era necessària la contribució física a través de treballs de la població i continuava vigent a Maials. El consistori va decidir anul·lar aquesta taxa de 25 euros anuals i que es cobrava als homes d’entre 18 i 55 anys, encara que es podia cobrar a tots els veïns.

Tanmateix, el consistori ho va evitar per no penalitzar tant les famílies. Inicialment, aquesta prestació es podia exercir a través de serveis personals per dur a terme obres de competència municipal, encara que des del 1989 i davant la falta de concurrència el consistori va aplicar el cobrament de la taxa. L’alcalde de Maials, David Masot, va explicar ahir que el 2016 i a instàncies del Síndic, que demanava al consistori d’anul·lar aquest tribut, l’ajuntament va intentar deixar sense efecte l’ordenança que la regulava encara que “la situació econòmica municipal ho va impedir a l’estar subjectes a un pla financer”.

L’ajuntament va cobrar el tribut el 2016 i 2017, i l’any passat va aprovar al ple derogar l’ordenança. Masot va explicar que aquest 2018 ja no es farà efectiu el cobrament de l’impost i va assegurar que la seua intenció des que és alcalde ha estat eliminar la taxa, “l’objectiu de la qual no era cap altre que fer treballs comunitaris a favor del municipi”, encara que no ho va aconseguir fins a l’any passat. “Es remunta a molts anys enrere i estava molt normalitzat entre els veïns, encara que havia quedat antiquat”, va dir.

Un impost obsolet i pràcticament extingit En l’actualitat pocs ajuntaments mantenen el cobrament d’aquest tribut atès el context actual, atenent la inexistència de les circumstàncies que històricament ho havien justificat. Existeixen casos aïllats que encara el mantenen com València o el municipi de la Granada, a l’Alt Penedès, entre altres. No obstant, es pot cobrar als ajuntaments amb població no superior als 5.000 habitants. En queden exempts els menors de 18 i majors de 55 i no es distingeix entre homes o dones.

tracking