SEGRE

INICIATIVES POLÈMICA

Hotelers del Pirineu regalen estades a víctimes de “repressió policial” a Múrcia

Creen la plataforma ‘Pirineus amb ells’ per a afectats que van protestar contra del mur de l’AVE || En resposta a la invitació d’Hostetur als policies desplaçats a Catalunya amb motiu de l’1-O

Pep Lizandra, un dels impulsors de la plataforma pirinenca que preveu acollir veïns de Múrcia.

Pep Lizandra, un dels impulsors de la plataforma pirinenca que preveu acollir veïns de Múrcia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Hotelers de l’Alt Urgell i la Cerdanya han creat la plataforma ciutadana “Pirineus amb ells” amb l’objectiu de convidar als seus establiments veïns de Múrcia que hagin estat víctimes de la repressió policial per les seues protestes contra el mur de l’AVE, durant el primer cap de setmana de maig, els dies 5 i 6. La iniciativa naix com a reacció i rèplica a l’oferiment de l’Associació d’Empresaris d’Hotels i Allotjaments turístics de la Costa Càlida (Hostetur) de Múrcia de regalar allotjament gratis durant un cap de setmana de l’abril a més de 200 policies que es van desplaçar a Catalunya pel referèndum de l’1-O i que van protagonitzar les càrregues policials.

El ministeri de l’Interior sorteja aquestes estades. Un dels impulsors de la iniciativa del Pirineu, Pepe Lizandra, va assenyalar que la plataforma també naix amb l’objectiu de promoure accions de solidaritat entre grups socials, entitats i persones de tot Espanya que “hagin patit càrregues policials pel simple fet de defensar drets col·lectius”, va dir. La primera acció de la plataforma, creada aquesta setmana, ha estat posar-se en contacte amb els hotelers de les dos comarques per proposar la possibilitat d’oferir, de forma gratuïta, allotjament, menús, activitats esportives, lúdiques o culturals a les persones de la plataforma “Pro-soterramiento de las Vías de Murcia” que van participar a les protestes ciutadanes contra la construcció del mur de l’AVE en aquesta comunitat.

Els policies convidats s’exposen a penes de presó a l’infringir l’article 422 del Codi Penal

Després de rebre les propostes dels empresaris del sector turístic els promotors de la iniciativa traslladaran els programes de les visites a l’entitat murciana perquè persones afectades per la violència policial puguin ocupar aquestes places. Les primeres respostes positives han començat a arribar a la plataforma, ja que en tan sols 24 hores ja hi ha una dotzena d’establiments que s’han ofert a regalar els seus allotjaments i serveis durant el primer cap de setmana de maig.

Lizandra va destacar que a més d’allotjament també “oferim cases rurals, apartaments, visites a museus o concerts”, entre altres activitats. Amb aquesta acció, “busquem donar una resposta en positiu com a poble solidari també amb Espanya, que no busca l’enfrontament ni la rancúnia sinó simplement lluitar pels nostres drets com a poble”, van manifestar ahir des de la plataforma pirinenca. Van apuntar que aquesta iniciativa servirà també perquè veïns de Múrcia coneguin de primera mà la realitat catalana, apreciïn el territori i gaudeixin de la riquesa turística del Pirineu. D’altra banda, els policies convidats a Múrcia s’estarien exposant a penes de presó si accepten l’oferta a l’incomplir l’article 422 del Codi Penal que prohibeix als funcionaris acceptar regals oferts “en consideració al seu càrrec o funció pública”, segons el text.

el vent i les temperatures tanques pistes

Les fortes ratxes de vent que es van registrar ahir al Pirineu de Lleida van obligar a tancar les parts altes de les estacions d’esquí alpí, encara que l’afectació no va arribar a ser total a totes. A les cotes altes del Pirineu les ratxes màximes van oscil·lar entorn dels 100 quilòmetres hora, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. A més, les baixes temperatures a les comarques de muntanya també van provocar un 10% de cancel·lacions en hotels del Sobirà i l’Aran. Tot això, durant el cap de setmana de més neu de la temporada després de les nevades dels últims dies en els quals s’ha acumulat fins a un metre de neu nova i en què s’esperava una plena ocupació al coinicidir amb les festes de Carnaval (pont per a molts escolars). El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va confirmar les cancel·lacions d’un dia (per avui) “motivades la majoria per les baixes temperatures que, sumades al vent, fan que la sensació de fred sigui encara més gran”, va dir. No obstant, l’ocupació a les zones més properes a pistes es va mantenir i continua sent molt alta. Les temperatures que es van registrar ahir van ser de 16 graus sota zero a la cota 2.500 d’Espot, igual que a Boí Taüll o els 14 graus negatius de port del Comte als 2.300 metres i de la Bonaigua als 2.200 metres. L’estació de Baqueira va tancar la zona de la Bonaigua i la Peülla, encara que va poder obrir Beret i Baqueira. Boí va obrir només la zona de debutants i les zones baixes. Les estacions del Pallars, Espot i Port Ainé, només van obrir fins a la cota 2.000 a causa del vent i les baixes temperatures. Tanmateix, l’estació de Tavascan va poder obrir tot el complex d’esquí.

tracking