SEGRE

MEDI AMBIENT PROTECCIÓ

Territori ofereix a vuit ajuntaments reactivar la zona de Mas de Melons

La conselleria convoca els edils per dissenyar un pla de dinamització conjunta || Rutes naturals, tallers educatius, fauna i història, els principals eixos

La reunió que es va fer ahir al Centre d’Interpretació de Mas de Melons a Castelldans.

La reunió que es va fer ahir al Centre d’Interpretació de Mas de Melons a Castelldans.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La subdirecció de Biodiversitat i Medi Ambient de la conselleria de Territori i Sostenibilitat va convocar ahir els ajuntaments de Castelldans, Alfés, Albatàrrec, Aspa, Lleida, el Cogul, Puigverd i Artesa de Lleida, amb terrenys dins de l’àrea protegida de Mas de Melons, amb una extensió de 6.300 hectàrees, per abordar actuacions que el vinculin al territori, el “senti com a seu” i es pugui incidir en la divulgació i promoció d’aquest espai de secà.

Des de juliol s’han portat a terme algunes celebracions com el Dia Mundial de les Aus, exposicions o anellatges de fauna. Tanmateix, és poc per a les possibilitats d’una àrea on s’ha anat intervenint des del 2002 (vegeu el desglossament). La Generalitat va proposar ahir programes anuals amb els quals impulsar tallers educatius en centres educatius sobre les aus o rutes verdes relacionades amb les cabanes de volta, l’astronomia, la microfauna, aus com els muricecs, la flora i, fins i tot, la relació amb la prehistòria a través del centre del Cogul.

Segons van indicar els tècnics de la conselleria, també es preveu la promoció turística mitjançant itineraris per a la promoció del paisatge. “Mas de Melons ofereix un ventall de possibilitats encara pendent d’explotar i que s’ha de promocionar”. En aquest sentit, es va plantejar la possibilitat de fer un parc natural del secà en un futur. La d’ahir va ser la primera reunió de treball en la qual es va convidar els alcales a fer propostes. El d’Alfés, Hilari Guiu, va remarcar que “cal no oblidar els pagesos, que són la veritable garantia per a la conservació d’aquesta àrea protegida”.

LES CLAUS

  • Compra. Aigües Segara-Garrigues es va adjudicar el 2002 les obres del canal per 1.100 milions. El 2004 va comprar la finca de Mas de Melons per 13 milions, inclosos a l’adjudicació  inicial. Amb tot, el 2008 va revertir en la Generalitat, que n’és la propietària. 
  • Gestió. El 2003 va quedar exclosa de la zona regable del Segarra- Garrigues ja que és una zona d’especial protecció d’aus (zepa). No obstant, unes 500 hectàrees poden tenir reg de  suport. Els municipis ja van crear el 2012 un consorci gestor.
tracking