SEGRE

Confirmada per primer cop la presència de la sargantana aranesa al Parc Natural de l'Alt Pirineu

L’equip de seguiment també ha localitzat 230 exemplars de sargantana pallaresa

Una sargantana aranesa

Confirmada per primer cop la presència de la sargantana aranesa al Parc Natural de l'Alt PirineuGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha confirmat per primer cop la presència de la sargantana aranesa dins del seu àmbit. La troballa ha estat possible gràcies als treballs de prospecció sobre el terreny que duu a terme des del passat mes de juny en el marc del Programa de Seguiment de la Biodiversitat al parc, segons ha informat la Generalitat.

En aquest sentit, un equip de 29 observadors, coordinat pel biòleg Benito Fuertes i integrat per tècnics del parc, de l’Equip de Suport a la Conservació de l’Ós, del cos d’Agents Rurals i de la xarxa de voluntaris del parc, han completat la primera campanya de prospeccions, amb batudes al llarg d’un total de 92 quadrícules de 25 ha de superfície cadascuna, a l’àrea més nord-occidental, entre el 4 de juliol i el 25 d’agost passat.

Les 21 jornades de prospecció que s’han dut a terme en aquesta primera campanya han permès localitzar per primer cop exemplars de sargantana aranesa dins l’àmbit del parc natural.

Concretament, el mostreig per la sargantana aranesa va incloure 11 quadrícules de 25 ha cadascuna, amb 49 tarteres inspeccionades. En total es van localitzar 3 exemplars en tres tarteres de dues de les quadrícules analitzades, sempre en zones de carena, entre els 2511 i els 2.559 metres d’altitud, al sector de Comagireta.

Es tracta d’una important fita que suposa un nou repte de conservació per al parc natural, per la singularitat de l’espècie i el delicat estat en què es troba.

Més presència de la sargantana pallaresa Pel que fa a la sargantana pallaresa, es va detectar la presència en el 48,2% de la superfície analitzada. Concretament, a 39 quadrícules de les 81 prospectades. La dada suposa un increment del 74% de la presència confirmada d’aquesta espècie al parc respecte de dades anteriors a la mateixa zona prospectada del massís del Mont-roig. En total, es van localitzar 230 exemplars a 76 de les 248 tarteres analitzades, entre els 2.024 metres i 2.633 metres d’altitud, sobretot a les valls del Nyiri, La gola, Tres Estanys i la Coma del Forn.

tracking