SEGRE

TURISME NEU

L'esquí invertirà més de cinc milions per assegurar-se la neu davant del canvi climàtic

Baqueira projecta una nova bassa per retenir aigua durant el desglaç i FGC instal·larà canons més eficients a Port Ainé i Espot || Després d’anys d’escassetat de nevades a l’inici de la temporada d’hivern

Canons d’innivació fabricant neu a Baqueira Beret.

Canons d’innivació fabricant neu a Baqueira Beret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les estacions d’esquí de Lleida invertiran més de cinc milions d’euros en els pròxims anys per assegurar-se la neu. Encara que les pistes acumulen aquest febrer més de dos metres, els diferents dominis esquiables posen en marxa projectes per adaptar-se al canvi climàtic després de diversos anys d’escassetat de nevades a l’inici de la temporada d’hivern. La major part de la inversió correspon a Baqueira, que ha iniciat els tràmits per construir una nova bassa a Beret amb un pressupost que supera els quatre milions. Per la seua part, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) destinarà un milió a canviar els canons d’innivació de Port Ainé i Espot per altres de més eficients. Per la seua part, Boí Taüll i Port del Comte projecten també actuacions amb aquesta finalitat.

L’ajuntament de Naut Aran ha donat l’aprovació inicial al projecte de Baqueira per dotar l’estació d’una nova bassa de 180.000 metres cúbics de capacitat amb captació al riu Beret per acumular aigua durant els mesos de desglaç a la primavera i utilitzar-la a l’inici de l’hivern per alimentar els canons de neu artificial al vessant sud del domini esquiable. Se sumarà a la que ja està en servei a la zona d’Orri, que proveeix la cara nord, i l’estació espera que les dos basses i la concessió de cabals en vigor garanteixi la neu durant tota la temporada d’hivern. En aquest sentit, la memòria del projecte apunta que “durant els últims períodes esquiables s’han denotat situacions d’escassa neu a les pistes de Baqueira”.

Port del Comte sembra les pistes per assentar la neu i instal·la drenatges per retenir aigua en el desglaç

Per la seua part, FGC preveu iniciar aquest any la renovació progressiva dels 120 canons de Port Ainé i els 160 d’Espot Esquí per altres d’última generació, als quals el president de l’empresa pública, Enric Ticó, es va referir com a “fills del canvi climàtic”. Són aparells de menor consum energètic i que aprofiten millor períodes curts de baixes temperatures per poder fabricar neu. Així ho van explicar Ticó i el director de les estacions, Xavier Bigordà, en una trobada amb mitjans de comunicació la setmana passada a Lleida, en la qual van apuntar a una inversió d’un milió d’euros en els pròxims anys.

Boí Taüll, propietat de la Generalitat a través de l’empresa pública Actius de Muntanya, ha invertit fins ara uns 350.000 euros a millorar la innivació artificial i es plantegen noves actuacions en aquesta línia en el futur, segons els gestors de l’estació.

Per la seua part, Port del Comte avança cada any des de fa gairebé una dècada en sembres d’herba per facilitar que la neu s’assenti sobre les pistes i en drenatges per retenir l’aigua durant el desglaç i conservar-la per a innivació a l’hivern.

tracking