SEGRE

REGADIU MEDI AMBIENT

Carpetada al pla pilot en zepes als Plans de Sió, que deixa en l'aire 6.200 hectàrees de reg

Agricultura comunica a la Comissió Europea que no el pot dur a terme per falta d’aus || Aquest any acaba el termini perquè la Generalitat acrediti l’aplicació de mesures compensatòries al canal

El canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas pels Plans de Sió, on hi ha una gran zepa.

El canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas pels Plans de Sió, on hi ha una gran zepa.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura ha comunicat a la Comissió Europea que no podrà posar en marxa la prova pilot del reg de suport al cereal al costat de la zepa dels Plans de Sió (una zona important per a les espècies protegides del sisó, la calàndria i el gaig), tal com ordena la Declaració d’Impacte Ambiental del Segarra-Garrigues (2010).

El 2016, la Generalitat de Catalunya va admetre que la població de sisons en aquesta zona, que ha entrat en regressió, era insuficient per demostrar amb una prova experimental que el reg de suport no fa malbé el seu hàbitat, una de les sospites per les quals el projecte del Segarra-Garrigues va ser denunciat davant de la Unió Europea. Gairebé dos anys després, la situació del sisó no ha canviat en aquesta zona i Agricultura ha optat per avisar la direcció general de Medi Ambient de la CE que no compti amb el pla pilot, almenys, per a tot aquest 2018. A finals d’enguany acaba el termini que la Comissió va donar a Catalunya per complir les mesures compensatòries i correctores de l’impacte del canal en la fauna amenaçada. D’això depèn que la Generalitat (o, en aquest cas, l’Estat espanyol, que és l’interlocutor d’Europa) eviti una multa de la UE per aprovar un projecte perjudicial per a la fauna i la flora protegides, segons va recollir el Tribunal de la UE en una sentència del desembre del 2007. La Declaració d’Impacte Ambiental del projecte, que va haver de reformar-se després de la sentència, condiciona el reg de suport al cereal d’hivern a l’èxit de la prova pilot, que s’havia de dur a terme en una superfície no inferior a 1.000 hectàrees al costat de la zepa dels Plans de Sió per no perjudicar la zona protegida. D’aquesta manera, l’absència d’un pla pilot condiciona la posada en marxa del regadiu en 6.221 hectàrees de superfície a la zepa dels Plans de Sió (5.387 hectàrees) i a la zepa de Belianes-Preixana (834), segons les fonts consultades.

La població de sisons ha baixat en els últims anys i no n’hi ha prou per a una prova experimental

La conselleria d’Agricultura va admetre que no preveu que la situació variï a curt termini. Els regants, al seu torn, lamenten la paràlisi que suposa per a una part important de l’àrea regable del canal.

El president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, va admetre que la prova pilot que donaria pas al reg de suport al cereal d’hivern està bloquejada des de fa anys i això implica que a la zona afectada no s’hagi promogut el regadiu. Afecta la Segarra, l’Urgell i una àrea a les Garrigues (Arbeca).

LES CLAUS

  • Impacte ambiental. La Declaració d’Impacte Ambiental del canal admet que l’obra pot tenir un impacte sever però pot compensar-se prenent una sèrie de mesures. El document, del 2010, designa com a zepes (zones de protecció d’aus) 40.711 hectàrees (de les 68.000 totals) i 16.220 s’exclouen del regadiu en la seua totalitat. 
  • Regadiu actual. Segons dades de l’empresa que explota el canal, actualment reguen 10.700 hectàrees i abans d’acabar l’any ho faran 960 més. 
  • Pressupostos i promoció. Els regants avisen que les obres van a poc a poc i la falta de Govern impedeix impulsar nous projectes a la xarxa de reg. 
  • Altres sistemes de reg. Al costat del possible reg de suport al cereal d’hivern s’estableixen altres categories com el reg de suport a l’arbratge o el regadiu d’alta eficiència. 
  • Tutela de la UE. Catalunya pot ser multada si no compleix els condicionants arran de la sentència del 2007.  
tracking