SEGRE

INFRAESTRUCTURES SERVEIS

Una allau de roques talla l'N-230 i deixa el Baish Aran sense telèfon

Pedres i fang envaeixen la calçada a Vilamòs i hi va haver pas alternatiu 5 hores || Trenquen un cable de fibra òptica que deixa 10 hores sense servei 600 abonats

L’allau va ser retirada per bombers d’Aran i la concessionària del manteniment de la via.

L’allau va ser retirada per bombers d’Aran i la concessionària del manteniment de la via.ALVAR ORDOÑEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La carretera N-230 va quedar tallada parcialment ahir al matí per despreniments a Vilamòs, al quilòmetre 173, des d’Era Bordeta cap a Bossòst. La caiguda de roques, arbres i terra sobre la calçada va ocórrer poc després de les set el matí i va afectar un conductor que va tenir una sortida de via i va ser atès pels serveis mèdics al mateix lloc per un atac d’ansietat. L’allau de pedres també va arrancar un tram del cablatge de telefonia i internet de pobles del Baish Aran: Bossòst, Canejan, Les, Bausen i Es Bòrdes, que van estar deu hores sense telefonia fixa ni internet. Tanmateix, alguns mantenien la telefonia mòbil. Fonts de Telefónica van assenyalar que l’allau va trencar un cable soterrat de fibra òptica i uns 600 abonats d’aquesta zona d’Aran van quedar sense servei durant 10 hores. A les cinc de la tarda ja s’havia restablert el servei.

Els Pompièrs d’Aran van treballar juntament amb els tècnics la concessionària del manteniment de la carretera a netejar la zona que va quedar coberta de terra, fang i arbres per restablir la circulació. El despreniment va tallar parcialment la via i va obligar a donar pas alternatiu durant cinc hores. A les dotze del migdia s’havia restablert la circulació segons el Servei Català de Trànsit.

L’allau de roques va afectar un conductor que va sortir de la via i va haver de ser atès per ansietat

Des del ministeri de Foment, titular de l’N-230, van apuntar que el despreniment va ser ocasional a causa de les últimes nevades i la pluja. Les importants nevades en cotes mitjanes i altes i la pluja persistent a Aran provoquen barrancades en molts punts de la Val.

Fonts de la Generalitat van indicar que la situació implica avisos a les administracions i concessionàries responsables de carreteres perquè extremin la vigilància i estiguin a punt per actuar davant de despreniments.

De fet, el port de la Bonaigua es mantenia ahir tancat per risc extrem d’allaus (4 sobre 5) i van ser necessàries les cadenes per circular per la C-28 entre la Peülla i Casa Sastrada a Alt Àneu, al Pallars Sobirà.

Fins a 85 centímetres de neu nova en tres dies En els últims tres dies s’han acumulat fins a 85 centímetres de neu nova a les cotes altes d’Aran i el nord del Pallars Sobirà, de forma que el Centre de Predicció d’Allaus d’Aran recomana no entrar en terreny d’allaus en cotes altes i extremar la precaució. Manté per avui el risc 4 sobre 5, encara que la probabilitat que caiguin allaus naturals de neu és més limitada. Per avui dijous s’espera bastant més sol, però amb nuvolositat residual i possibilitat d’algun floc a la tarda.

L’allau va ser retirada per bombers d’Aran i la concessionària del manteniment de la via.

L’allau va ser retirada per bombers d’Aran i la concessionària del manteniment de la via.ALVAR ORDOÑEZ

tracking