SEGRE

REGADIU MEDI AMBIENT

Els pagesos dels Plans de Sió demanen mesures perquè les aus tornin i poder regar

Agricultura ha comunicat a la CE que no pot abordar el pla pilot d’estudi previ per falta d’exemplars || El Segarra-Garrigues critica la gestió, que no ha evitat la desaparició d’espècies

Aqüeducte del canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas pels Plans de Sió.

Aqüeducte del canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas pels Plans de Sió.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els regants del Segarra-Garrigues exigeixen una solució per poder posar en regadiu les 6.200 hectàrees de la zepa (zona de protecció d’aus estepàries) dels Plans de Sió (5.3879) i Belianes-Preixana (834) que ha quedat en suspens al no haver-hi prou exemplars que validin el pla pilot que exigeix la Comissió Europea per permetre el reg de suport al cereal (vegeu SEGRE d’ahir). Els pagesos reclamen a la conselleria d’Agricultura que es prenguin mesures perquè el sisó, la calàndria i el gaig tornin i proliferin en aquesta àrea per poder abordar el pla pilot i regar sense por de les sancions de la UE (vegeu les claus).

Els agricultors, que durant anys han estat molt reticents a les zepa, critiquen els plans de gestió que no han evitat la progressiva regressió d’aquestes espècies en els últims anys. “No poden culpar el regadiu en aquesta qüestió, perquè no n’hi ha”, assegura el vicepresident de la comunitat de regants dels Plans de Sió, Francesc Xavier Albareda. Per aquesta raó, “és hora de fer un replantejament i veure què no funciona, recuperar la fauna i fer l’estudi complint tots els terminis. Si no és possible aquest any, el següent. L’objectiu és que hi hagi aus i pagesos convivint, com sempre ha estat”, va remarcar. Per la seua part, el president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, va indicar que “estem en una situació delicada ja que, encara que volem regar, sabem que hem d’adoptar les mesures que estipula la Comissió Europea. De fet, a totes les zepes hem abordat mesures correctores com a pas previ al regadiu”. Jové va incidir que una mesura per aclarir aquesta qüestió és que es defineixi la població d’aus que es necessita per poder procedir a fer l’estudi, ja que la que hi ha ara és insuficient. “En això, els tècnics i els ecologistes tindrien alguna cosa a dir”, va dir.

Els pagesos estan disposats a esperar fins que es garanteixi la convivència amb la fauna

Els regants estan disposats a esperar el temps que calgui perquè es reverteixi aquesta circumstància, sempre que l’administració prengui mesures. A finals d’aquest any acaba el termini que la UE va donar a Catalunya per complir les mesures correctores d’impacte del canal a la fauna. D’això depèn que l’Estat espanyol, interlocutor de la Generalitat a Europa, eviti una multa per aprovar un projecte perjudicial per a fauna i flora protegides, segons la decisió del Tribunal de la UE en la seua sentència del 2007.

tracking