SEGRE

REGADIU MEDI AMBIENT

Agricultura i experts veuen “molt difícil” recuperar aus a les zepes

És necessari per regar en 6.200 hectàrees dels Plans de Sió, al Segarra-Garrigues

El canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas pel municipi dels Plans de Sió.

El canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas pel municipi dels Plans de Sió.X.SANTEMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tècnics de la conselleria d’Agricultura i experts en aus estepàries van coincidir ahir que serà molt difícil que aquestes espècies, i en concret el sisó, tornin als plans de Lleida i, en concret, a la zona dels Plans de Sió, on la seua recuperació és condició sine qua non per poder abordar l’estudi que permeti donar llum verda al reg de suport en 6.200 hectàrees de la zepa d’aquest municipi, dins del Segarra-Garrigues (vegeu SEGRE d’ahir i de dijous).

Segons la conselleria, hauran de passar diversos anys fins que es pugui frenar la regressió i comptar amb una població significativa per poder iniciar aquest estudi. L’esmentat pla està fora de les mesures correctores que s’han d’aplicar a la zona regable abans que la UE emeti una resolució d’afectació al medi ambient que acaba a finals del 2018, per la qual cosa es podria dur a terme en anys a venir.

Agricultura també va incidir que no s’esperen sancions de la UE “perquè no s’ha instal·lat el reg ni s’ha fet res en llocs on no se’ns ha autoritzat i tampoc es pot multar el fet que una espècie hagi desaparegut”.

En aquest punt, va posar com a exemple el llop, una espècie que també es va extingir al Pirineu fa anys.

Recessió des dels 80 fins al perill d’extinció

Experts en el sisó de Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Aragó, Catalunya, Múrcia, Andalusia, la Rioja i Navarra es van reunir ahir a Madrid per analitzar-ne la situació a la Península. Van ratificar el seu estat de progressiva regressió i el fet que ja es pot parlar de catalogar-la com a espècie en perill d’extinció. Els investigadors van remarcar que és possible frenar el descens en el nombre d’exemplars encara que van assenyalar que és inviable tornar a recuperar la població de mitjans del segle XX, tot i que sí restablir algunes poblacions a nivell local. Van indicar que el Segarra-Garrigues no ha estat causa de la recessió, que va començar la dècada dels 80, però sí que s’ha sumat al problema. Lleida concentra gairebé tots els exemplars.

tracking