SEGRE

EMERGÈNCIES PREVENCIÓ

Alerta dels Bombers per l'augment d'esquiadors fora de pistes

Adverteixen del perill que suposa, especialment pel risc d’allaus després de les abundants nevades || Aquest any ja s’ha registrat una víctima mortal a Aran

Esquiadora ferida evacuada aquesta setmana a la Vall de Boí.

Esquiadora ferida evacuada aquesta setmana a la Vall de Boí.BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers de la Generalitat han detectat aquest any un augment de les persones que esquien fora de pistes de les estacions i alerten del perill que comporta aquesta activitat, com poden ser les allaus, especialment després de les abundants nevades d’aquesta temporada. El 13 de gener passat un esquiador de Bilbao de 35 anys va morir a l’Hospital de Vielha després de patir un accident mentre esquiava fora de pistes a Baqueira.

“Cada vegada hi ha més practicants d’esquí, la qual cosa provoca que les estacions tinguin més usuaris i hi hagi persones que optin per fer-ho fora pistes. Tanmateix, la majoria no són conscients dels riscos que existeixen”, explica Guillem Amorós, cap de la Unitat dels GRAE (Grups d’Actuacions Especials) dels Bombers. Amorós afegeix que “les allaus són molt perilloses i el risc de mort és molt elevat, ja sigui pels múltiples traumatismes que pot patir la persona al ser arrossegada per una allau de neu o per l’ofegament després de quedar sepultada.

Només el 25% de les persones segueixen amb vida els 45 minuts de ser sepultats per una allau

Els estudis indiquen que només el 25 per cent de les persones segueixen amb vida als 45 minuts de ser sepultats per una allau”. Els rescats de Bombers al medi natural s’han disparat en els últims anys a Catalunya, passant dels aproximadament 800 del 2011 als 1.400 de l’any passat.

A les comarques de Lleida, l’any passat se’n van registrar 320, una xifra similar a la de l’any 2016, quan van ser 329, però gairebé el triple que al 2012, quan van ser 133. La Val d’Aran, amb 74 sortides, és la zona lleidatana en la qual hi va haver més sortides.

Una de les principals causes d’aquest augment és que cada vegada hi ha més persones que fan activitats a la muntanya. Concretament a Catalunya es calcula que n’hi ha un milió que practiquen diferents disciplines. Així, per exemple, les recerques de boletaires han anat en augment any rere any.

Esquiadora ferida evacuada aquesta setmana a la Vall de Boí.

Esquiadora ferida evacuada aquesta setmana a la Vall de Boí.BOMBERS

tracking