SEGRE

ESNOTICIA

Més de 20 empreses de Lleida aposten per projectes d’economia sostenible

Europa i Madrid promouen mantenir els productes en la cadena de consum

Imatge d’un edifici que es construeix a Balaguer amb  blocs de terra.

Imatge d’un edifici que es construeix a Balaguer amb blocs de terra.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de vint empreses de Lleida ja impulsen projectes d’economia circular, un model que té com a objectiu que els productes i materials es mantinguin al major temps possible a la cadena de consum. Algunes d’aquestes empreses aposten per utilitzar materials que s’obtinguin fàcilment de l’entorn o donar una “segona vida” als residus.

Més de 20 empreses de Lleida ja impulsen projectes d’economia circular, segons un informe d’Acció, l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa. Aquest és un model que té com a objectiu que els materials i recursos es mantinguin al major temps possible a la cadena de consum. Les empreses lleidatanes s’han anat sumant durant els últims anys a aquest model de producció, que busca que es generin els mínims residus possibles i utilitzar els recursos de manera eficient. Algunes proposen revaloritzar residus per donar-los una “segona vida”, mentre que d’altres aposten per utilitzar materials que s’obtenen fàcilment de l’entorn i reduir la quantitat d’escombraries que es trasllada als abocadors.

El secretari de la comissió de Medi Ambient i Economia Circular de Pimec (la patronal de la petita i mitjana empresa), Joan Barfull, va apuntar que estan elaborant una eina perquè les empreses coneguin en quin nivell es troben de l’economia circular. Per donar a conèixer el model recopilen exemples d’empreses que ja l’apliquen i crearan vídeos per difondre’n beneficis i oportunitats. Barfull va afirmar que els estudis sobre aquest sistema “apunten que permetrà crear llocs de treball” i va explicar que es deu al fet que amb l’economia circular “es creen noves fórmules de negoci” que poden afavorir la creació d’ocupació.

La Comissió Europea s’ha marcat com a objectiu traslladar a l’abocador només un 10% dels residus

En aquest sentit, la Comissió Europea va aprovar el 2015 un paquet de mesures per ajudar empreses i consumidors en la transició a una economia més sostenible. L’administració fixa que el 2030 s’hauran de reciclar el 65% dels residus municipals i proposa incentius econòmics per posar al mercat productes més ecològics.

Per la seua part, el Govern central va treure a informació pública aquest mes la seua estratègia sobre economia circular, que recull un pla d’acció entre el 2018 i el 2020 amb mesures per aconseguir un model de desenvolupament i creixement més innovador i sostenible, dotat amb més de 836 milions d’euros de pressupost. Així mateix, 240 entitats i empreses d’Espanya han firmat ja el pacte per l’economia circular.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la transició cap a una economia més circular i per protegir el medi ambient.

En aquest sentit, a Europa es generen cada any 25 milions de tones de residus de plàstic, encara que menys del 30% es recull per ser reciclat.

Segons fonts de l’administració, l’estratègia transformarà la manera en què es dissenyen, produeixen, utilitzen i fabriquen els productes a la Unió Europea.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) prepara una línia d’ajuts en col·laboració amb el departament d’Economia perquè els ens locals posin en marxa sistemes innovadors de recollida selectiva. Segons el cap del departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’ARC, Alfred Vara, aquestes subvencions estaran dotades amb 10 milions d’euros i la convocatòria es presentarà en els propers dies.

Els ajuntaments, consells comarcals, consorcis de residus i altres institucions d’àmbit local que vulguin optar a aquests ajuts hauran de presentar els seus projectes, que serviran per avaluar l’efectivitat d’aquests nous sistemes i estudiar-ne la possible implantació.

Per exemple, un d’aquests sistemes podria ser l’ús de cubells amb xip per identificar els propietaris de les bosses d’escombraries.

Així mateix, l’ARC també posa a disposició de les empreses ajuts per al foment de l’economia circular, que en la convocatòria del 2017 va estar dotada amb 1,8 milions d’euros.

Fins a cinc empreses de Lleida s’han beneficiat d’aquests ajuts el 2016 i el 2017 (més informació a la pàgina 4).

Vara va assegurar que gran part del finançament d’aquestes subvencions per a l’economia circular ve dels diners que reben a través del cànon de residus, que es paga per cada tona que es diposita als abocadors.

En aquest sentit, Vara va apuntar que aquest cànon “persegueix encarir molt l’entrada de residus als abocadors”, perquè fins ara era la manera més barata de gestionar les escombraries.

“S’han d’abocar aquells materials que realment no tinguin cap altra sortida”, va dir. En aquest sentit, l’objectiu que s’han marcat des d’Europa és que només acabi als abocadors el 10% dels residus generats.

Croada europea contra els plàstics i per protegir el medi ambientLa Comissió Europea va aprovar al gener una estratègia sobre els plàstics, que proposa que tots els envasos d’aquest material han de ser reciclabes el 2030 i reduir el consum de plàstics d’un sol ús. Per aconseguir-ho, es revisarà la legislació per introduir els plàstics al mercat.

tracking