SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGADIUS

Actuacions d'urgència contra el musclo zebra al Canal d'Urgell

Després d’aparèixer en diverses basses de reg d’Ivars, Juneda, Artesa de Segre i Mollerussa || A conduccions que afecten aspersió i degoteig, pel perill que suposen

La bassa de Mollerussa on s’ha detectat el musclo zebra i s’actuarà ben aviat.

La bassa de Mollerussa on s’ha detectat el musclo zebra i s’actuarà ben aviat.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Canal d’Urgell està aplicant mesures d’urgència per eradicar el musclo zebra de les seues conduccions al constatar l’expansió d’aquesta plaga. Així ho va assegurar ahir el president de la comunitat de regants, Ramon Carné, que va assenyalar que ja s’han hagut de dur a terme tasques de neteja als embassaments de Juneda i Artesa de Segre i que ara s’abordaran a totes les basses de Mollerussa i a les zones on es detecti la presència d’aquest mol·lusc invasiu. En aquest sentit, va afegir que es prioritzaran “els sistemes de reg a pressió sobre el reg a manta, ja que el mol·lusc pot perjudicar les instal·lacions, en especial els filtres i maquinària”. A més, va explicar com es fa el tractament en àrees afectades amb aigua oxigenada i vinagre després d’assecar les canonades, “una actuació que ha estat molt efectiva als llocs on s’ha portat a terme”, va remarcar. Val a recordar que el mes de gener passat els Agents Rurals ja van detectar la presència del musclo zebra en una bassa d’Ivars d’Urgell que emmagatzema aigua per al canal. Aquest mol·lusc s’ha propagat per diversos sistemes de regadiu i embassaments, com és el cas de Barasona, des de fa anys i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ja ha donat en més d’una ocasió pautes per acabar amb aquest plaga que obstrueix conduccions i canonades.

Unes setanta persones van assistir a la junta de govern de la comunitat a Mollerussa en la qual també es va aprovar la liquidació del pressupost del 2017 que ha suposat un superàvit d’uns 175.000 euros. També es va presentar la memòria d’actuacions durant el passat exercici que inclou la reforma del túnel de Montclar en la qual s’actua des de fa dos anys. Segons Carné, “faltarà finalitzar la volta, on s’actuarà després que acabi la pròxima campanya de regadius”.

Aquest mol·lusc invasiu obstrueix conduccions i canonades i provoca greus danys econòmics

També s’han dut a terme obres en un tram del Canal Auxiliar en el qual s’ha reconstruït un quilòmetre del trajecte inicial que es va enfonsar a causa de la composició del terreny. Així mateix, s’han prosseguit amb les obres de recreixement del Canal Principal.

En aquest sentit, Carné va destacar que només queda un quilòmetre dels deu que està previst recréixer, una obra que es posposarà fins a la tardor que ve.

tracking