SEGRE

AGRICULTURA NOUS CULTIUS

Quant rendeix una hectàrea de pistatxos?

Quan s’espera la primera collita d’aquest nou cultiu, implantat pel Grup Borges amb l’aigua del Segarra-Garrigues || Ha assolit ja les 150 hectàrees a Lleida i la seua superfície va en augment

En una sola jornada, dijous passat, es van plantar les sis primeres hectàrees.

En una sola jornada, dijous passat, es van plantar les sis primeres hectàrees.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agricultors de la Segarra esperen multiplicar per deu la rendibilitat de les terres en els pròxims cinc anys amb l’arribada de la primera collita de pistatxos. Aquest cultiu s’ha implantat amb l’arribada de l’aigua del Segarra-Garrigues i l’aposta del Grup Borges per aconseguir matèria primera al mateix territori. L’empresa es compromet a brindar als pagesos quinze anys d’assessorament, a processar la fruita (pelar-la i assecar-la) i a comercialitzar-la. El resultat suposa passar dels 700 euros bruts que s’obtenen al collir entre 3.500 i 4.000 quilos de cereal per hectàrea a obtenir 10.000 euros bruts pels 2.000 quilos de pistatxos que poden recollir-se en aquesta mateixa superfície, segons càlculs d’agricultors i de l’empresa compradora.

Pere Sangrà, el primer agricultor que va implantar el cultiu de pistatxers a Torrefeta i Florejacs, ha plantat 1.680 arbres en l’última setmana en una superfície de sis hectàrees. En els pròxims cinc anys, espera tenir plantats 5.600 en vint hectàrees amb l’expectativa de recuperar la inversió en un termini de deu anys.

Una hectàrea de cereal rendeix uns 700 euros bruts davant els 10.000 d’una de pistatxos

La inversió necessària per conrear pistatxos inclou l’alta al Segarra-Garrigues, amb un cost d’uns 6.000 euros per hectàrea, mentre que cada pistatxer costa 12 euros. En cada hectàrea en caben 280, la qual cosa suposa 3.360 euros. Finalment, per aconseguir la primera collita és necessari esperar cinc anys. Entre els avantatges hi ha el fet que l’arbre té una vida de 50 anys a ple rendiment i que amb prou feines requereix inversió en maquinària.

Per al coordinador del projecte de Borges, Antoni Pujol, l’aposta suposarà un gran impacte econòmic a l’agricultura de la Segarra. Va explicar que, mentre el consum anual de pistatxos a Espanya és d’unes 11.000 tones, majoritàriament procedents de Califòrnia, aquí només es produeixen unes mil. “Bona part d’aquestes procedeixen de la Manxa i són de baixa qualitat”, va apuntar. Per a Pujol, aquest dèficit de plantacions garanteix que els pistatxos tinguin preus alts durant anys.

A més, va assenyalar que el clima de Lleida va com anell al dit per a una planta que requereix 1.000 hores de fred intens i unes altres 1.000 de calor intensa, i que a més arriba a la floració a finals d’abril, “quan ja hem deixat enrere les glaçades”. L’arribada de l’aigua a la Segarra serà sens dubte un motor important per a l’economia del territori, va apuntar l’alcaldessa de Torrefeta i Florejacs, Núria Magrans. Aquest municipi ha sumat més de 400 hectàrees de reg.

El grup Borges ha portat a terme en els últims quatre anys la plantació d’un centenar d’hectàrees de pistatxos a l’Urgell, la Noguera i les Garrigues. Pujol calcula que aquest any el volum assolirà les 150 hectàrees. L’aposta se centra a impulsar el centre de processat a l’històric recinte de Mas de Colom, a Tàrrega.

L’empresa preveu impulsar-lo tant per al tractament primari de la fruita seca com per fer-ne un atractiu turístic. A Vilagrassa, per la seua part, avança el cultiu d’ametllers de regadiu gràcies a la diponibilitat de reg i acords amb Ametlles Vicens.

Avança el cultiu d’ametllers de regadiu a la zona de Vilagrassa Els agricultors de Vilagrassa han decidit apostar per conrear ametllers i deixar de banda el cereal després de l’arribada de l’aigua. El director de la Fira de l’Ametlla, Jordi Petit, va assegurar que aquest hivern Vilagrassa ha doblat la plantació d’ametllers i va apuntar que “els joves agricultors tenen clara la seua rendibilitat: els ingressos per una hectàrea d’ametllers són de 4.000 € mentre que en una de cereal ganyes uns 100 euros”. Petit va recordar que Ametlles Vicens (filial de Torrons Vicens) garanteix la compra de la fruita seca. “Amb només tres anys els ametllers en regadiu produeixen 1.500 quilos per hectàrea mentre que quan els tenia en secà era d’entre 200 i 300.” A la zona de Vilagrassa els agricultors reguen del Canal d’Urgell i no del canal Segarra-Garrrigues per desavinences entre el Canalet i Aigües del Segarra-Garrigues. El gerent d’Ametlles Vicens, Josep Maria Pelegrí, va explicar que contacten amb productors i agricultors per animar-los a conrear ametllers o bé per llogar i comprar finques on plantar-los. Va afegir que estan instal·lant ja maquinària a la fàbrica al peu de l’A-2 per manipular aquesta fruita seca i esperen tenir-la preparada en les pròximes setmanes, informa Segre Tàrrega.

En una sola jornada, dijous passat, es van plantar les sis primeres hectàrees.

En una sola jornada, dijous passat, es van plantar les sis primeres hectàrees.X. SANTESMASSES

tracking