SEGRE

ESNOTICIA

La reserva de neu més gran en 15 anys al Pirineu

Els termòmetres, amb xifres negatives a tot Lleida || La Bonaigua, el rècord

L’escola de Sant Guim, una de les que van finalitzar abans les classes.

L’escola de Sant Guim, una de les que van finalitzar abans les classes.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pirineu compta actualment amb la reserva de neu més gran que ha tingut almenys en els últims quinze anys. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre actualitzades diumenge, els rius Valira i Noguera Pallaresa acumulen 119 i 406 hectòmetres cúbics d’aigua en forma de neu, la qual cosa implica la xifra més gran des de l’hivern del 2002-2003, i en el cas de la capçalera del riu Segre, amb 137 hectòmetres cúbics de neu, la dada només es va superar durant aquests quinze anys l’hivern d’en fa cinc (2013-2014). En tots els casos analitzats, incloses les capçaleres de la Noguera Ribagorçana i la Garona a Aran, se supera la reserva mitjana dels últims cinc anys. I la previsió és que la nevada continuï almenys en els pròxims dies.

En paral·lel, les baixíssimes temperatures contribueixen a mantenir els gruixos de neu. Els termòmetres van caure dilluns a la matinada a dimarts fins als 17 graus negatius a Naut Aran i els 19,2 negatius a la Bonaigua, la temperatura més baixa a Catalunya. A la resta de la demarcació, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la gran majoria de les estacions van registrar temperatures negatives. A més, a partir de les 21.00 hores, les temperatures van començar a descendir i es va arribar als 14,3 graus negatius a Espot, i al seu torn a Os de Balaguer els termòmetres van marcar 6,2 graus sota zero. Al Montsec d’Ares, la temperatura mínima va ser de 9,8 graus negatius i al Pont de Suert van arribar als -10 graus a la nit.

Aquesta baixada de les temperatures va provocar que les nevades s’intensifiquessin a gran part de Catalunya, malgrat que d’aquest matí la previsió és que la pluja vagi substituint la neu, que quedarà limitada al Pirineu i Prepirineu, a les cotes situades entre els 1.500 i els 1.600 metres. A més, la previsió del Meteocat és que el temporal deixi entre 5 i 10 centímetres de gruix de neu a l’interior de Catalunya i a la Noguera, el Segrià i les Garrigues, mentre que al litoral català s’arribarà fins als 3 centímetres a les comarques del litoral i prelitoral.

dades

  • 406 HECTÒMETRES. La Noguera Pallaresa acumula 406 hectòmetres cúbics de neu a la capçalera. 
  • -17 GRAUS. Els termòmetres van marcar ahir fins a 17 graus negatius a Naut Aran. 
  • 10 CENTÍMETRES DE NEU. El temporal va deixar entre 5 i 10 centímetres a la Noguera, el Segrià i les Garrigues. 

LES CLAUS

  • Gruixos. El Servei Meteorològic de Catalunya va assegurar ahir que durant l’episodi de nevades es van acumular entre 5 i 10 centímetres de neu a l’interior de Catalunya, mentre que a les zones del litoral poden arribar fins als tres centímetres. 
  • Últimes nevades. Les últimes nevades a les comarques de Lleida van ser les del 27 de gener i el 4 i 5 de febrer d’aquest any, que van arribar fins a la Segarra i la Noguera, respectivament. A Lleida ciutat feia tres anys que no nevava. 
  • Agricultors. El descens de les temperatures preocupa els agricultors del Baix Segrià, on les plantacions ja estan en procés de floració i per evitar que el fred mati les flors han activat sistemes antigelades. 
  • Ensenyament i salut. Protecció Civil i Ensenyament van decidir ahir suspendre el transport escolar per avui. Els centres no tindran activitat lectiva, encara que estaran oberts. Per la seua banda, Salut va activar un protocol per reprogramar visites.
L’escola de Sant Guim, una de les que van finalitzar abans les classes.

L’escola de Sant Guim, una de les que van finalitzar abans les classes.XAVIER SANTESMASSES

L’escola de Sant Guim, una de les que van finalitzar abans les classes.

L’escola de Sant Guim, una de les que van finalitzar abans les classes.XAVIER SANTESMASSES

tracking