SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Balaguer serà a partir de l'1 de maig l'única capital comarcal de Lleida amb tres variants

La segona ronda de la C-12 entrarà en servei d’aquí a un mes i dotarà la població d’un anell complet de circumval·lació || Tindrà dos quilòmetres i permetrà reduir en 9 minuts el trajecte de Lleida al Jussà

Dilluns que ve està previst iniciar la pavimentació de la via que entrarà en servei al maig.

Dilluns que ve està previst iniciar la pavimentació de la via que entrarà en servei al maig.E.FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mes de maig entrarà en servei la segona variant de la C-12 a Balaguer, que transcorre pel nord-oest del nucli urbà i es connecta amb el final de l’actual ronda sud de la capital de la Noguera i la carretera C-26 cap a Alfarràs. A aquestes dos circumval·lacions s’ha de sumar la variant de la C-53 que finalitza precisament en aquest enllaç de carreteres. Les tres rondes permetran passar per Balaguer sense necessitat d’entrar al nucli urbà i trauran definitivament els vehicles pesants del centre. El responsable de la direcció general de Carreteres a Lleida, Jordi Benet, va assenyalar que amb aquesta última variant de la C-12 Balaguer quedarà perfectament connectada amb la resta de carreteres i evitarà el pas de més 3.000 vehicles diaris pel centre de la població, dels quals la majoria seran camions, de manera que s’aconseguirà “descongestionar el centre, especialment el carrer Urgell i el pont de Sant Miquel”, va dir Benet.

Dades

  • 3.000 VEHICLES DIARIS. La ronda nord-est de la C-12, la tercera de Balaguer, evitarà el pas de 3.000 vehicles diaris pel centre de la capital de la Noguera, la majoria camions. 
  • Adjudicada des del 2010. El Govern va adjudicar el 2010 les obres de la ronda tot i que va quedar descartada per la crisi. 
  • Cost. El cost de les obres de la ronda del Secà a la C-12 s’eleva als 3,6 milions d’euros. 
  • Anell de circumval·lació. La capital de la Noguera tancarà així l’anell de circumval·lació de la població.

Així mateix, la nova ronda també reduirà en nou minuts el trajecte de Lleida al Pallars, una de les connexions que aglutina més trànsit diari. Les tres rondes tanquen l’anell de circumval·lació de la ciutat, a excepció de la zona nord, a la carretera de Gerb, per on passa el riu Segre i la via de tren de la línia de la Pobla, tot i que la construcció d’una nova variant en aquesta zona comportaria una inversió molt elevada a l’haver de salvar un gran desnivell des del riu fins a la C-13. Per la seua part, l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, va assegurar que amb la culminació de la ronda de la C-12 ja s’aconseguirà un dels objectius prioritaris per a la ciutat: “Treure els camions del centre.”. Vidal va incidir que, una vegada acabada la variant, un tram del carrer Urgell i el pont de Sant Miquel passaran a ser de titularitat municipal, ara són de Carreteres, i formaran part de la trama urbana de la capital de la Noguera. El traspàs donarà llibertat al consistori per gestionar el trànsit i la seguretat d’aquestes dos vies, especialment del pont, i “fer les modificacions convenients”, va assenyalar.

La nova variant tindrà dos quilòmetres, deu metres d’ample i inclou dos passos inferiors per garantir les connexions en tots dos costats de la nova carretera, que donaran continuïtat als camins Vinya dels Frares, Creu Trencada i el Barranc dels Rucs. Així mateix, també s’ha creat un nou vial de 250 metres paral·lel a la variant per donar accés a l’escorxador municipal i un altre de 350 metres des de la rotonda final per connectar amb el cementiri local de la C-12, que substituirà l’actual accés directe. Per a la construcció s’han excavat fins a 100.000 metres cúbics de terra, que posteriorment també s’han utilitzat per al terraplè.

Dilluns que ve, dia 5 de març, està previst iniciar els primers treballs de pavimentació, sempre que la climatologia ho permeti. L’obra es va adjudicar per un total de 3,6 milions d’euros l’any 2010 encara que l’execució va quedar paralitzada a causa de la crisi. Els treballs s’han fet en sis mesos.

tracking