SEGRE

MUNICIPIS PROTESTA

La Paeria de Cervera exhibeix penjat cap per avall el retrat de Felip V

Com a pas previ a retirar tots els quadres dels Borbons de l’ajuntament

La Paeria de Cervera exhibeix penjat cap per avall el retrat de Felip V

La Paeria de Cervera exhibeix penjat cap per avall el retrat de Felip VSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala de retrats reials de la Paeria de Cervera té des d’ahir el retrat de Felip V penjat cap per avall. Segons l’alcalde, Ramon Royes, es tracta del pas previ abans de retirar els quadres de tots els Borbons de l’ajuntament, on s’exhibeixen des de fa més de dos segles. Segons Royes, això és una mostra de “rebuig de les accions contra Catalunya de Felip V, que tenen molts paral·lelismes amb l’actual Felip VI”, el retrat del qual no està exposat a la Paeria. Segons el primer edil, en el cas de Felip V van ser els decrets de Nova Planta per limitar els drets i llibertats dels catalans, i en el cas de Felip VI ha estat el suport al 155 amb el mateix objectiu.

El futur dels 23 retrats de la reialesa de la Paeria de Cervera, des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII, serà el Museu Comarcal. Es tracta de figures a mida gairebé real pintades entre els segles XVII i XVIII.

Inicialment només es van encarregar pintures de la reialesa de la casa d’Àustria per col·locar-les a la sala del Consell. En el cas del retrat de Felip V de Borbó va ser encarregat el 1701 a l’artista Joan Revila. Des de la subdelegació del Govern a Lleida van informar que han traslladat informació del succés a la delegació del Govern a Catalunya i esperen si es pren alguna mesura.

Val a recordar que la Paeria de Cervera ja s’ha pronunciat en diverses ocasions contra de l’actual monarca, exigint-li que renunciï als títols nobiliaris que posseeix a la capital de la Segarra.

Cervera s’afegeix així a la iniciativa de Xàtiva que, a proposta del capellà Francesc Gil, va decidir el 1956 posar “potes enlaire” el retrat de Felip V per haver ordenat l’incendi de la població.

L’oposició, entre els aplaudiments de la CUP i les crítiques del PSC La decisió de l’alcalde va dividir ahir la resta de grups municipals. Ramon Armengol (ERC) va dir que Royes “no va consultar ningú” i, si bé es va mostrar “ideològicament d’acord” es va mostrar partidari de sotmetre’l a consulta ciutadana. Jordi Pons (CUP) va aplaudir la decisió i va apuntar que el ple ja va demanar retirar símbols borbònics a l’octubre. En canvi, Raimon Fusté (PSC) la va qualificar de “postureig de l’alcalde” i va dir que “els quadres han estat allà tota la vida i no molesten ningú”.

Reaccions

tracking