SEGRE

SUCCESSOS ESQUÍ

Mor un jove sepultat per una allau en una zona fora pistes a l'estació de Vallnord

Era guia de muntanya i inspeccionava el lloc per preparar una prova mundial de Freeride en aquest complex andorrà || L’allau va provocar també un ferit, que va es va fer una ruptura de genoll

L’helicòpter va evacuar la víctima a l’hospital d’Andorra la Vella.

L’helicòpter va evacuar la víctima a l’hospital d’Andorra la Vella.DIARI D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una persona va morir ahir i una altra va resultar ferida a conseqüència d’una allau en una zona fora pistes a l’estació andorrana de Vallnord, a l’àmbit d’Arcalís. El mort, Borja Ayed Capillas, era un espanyol de 34 anys que residia a Andorra, guia d’alta muntanya que treballava a Grau Roig, i es trobava amb un company, de trenta-dos anys i també guia, esquiant per una zona tancada al públic al Baser Negre.

Estaven inspeccionant aquest espai com a col·laboradors en els preparatius del Freeride World Tour, que té previst celebrar-se abans del 7 de març a l’estació andorrana, a la mateixa zona de l’allau. Els bombers van rebre l’alerta de l’allau a les 12.25 hores per part del company que va resultar ferit, que va informar que l’altre esquiador es trobava sepultat sota la neu.

El risc d’allaus és molt elevat a la major part del Pirineu i del Prepirineu per les últimes nevades

Els bombers van activar els equips de muntanya, dos helicòpters amb efectius del grup de muntanya i del Servei Urgent Mèdic i un equip de recerca canina, així com diverses dotacions terrestres. A causa del mal temps, els helicòpters no van poder accedir a la zona de l’accident i es van quedar a la base de l’estació.

Es va accedir fins al lloc gràcies als vehicles de Vallnord, que van permetre als efectius d’emergències trobar l’home atrapat sota la neu i totes dos víctimes van ser traslladades a una zona segura.

Borja Ayed va ser atès a la mateixa estació per un equip de rescat però ja es trobava en parada cardiorespiratòria. Poc després va ser evacuat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, al qual va arribar en situació crítica, centre en què finalment va morir.

L’altre afectat es va fer una ruptura de genoll per la qual el van atendre al mateix hospital. L’organització decidirà avui quan se celebra la competició d’esquí en què Borja Ayed treballava. També va decidir anul·lar totes les activitats complementàries dels esquiadors que s’havien de celebrar al voltant del Freeride World Tour i només es portarà a terme la prova fora pistes, va afegir.

Borja Ayed Capillas era tècnic esportiu en alta muntanya i en escalada i guia de muntanya a Pas de la Casa-Grau Roig, segons el Diari d’Andorra. Els bombers d’Andorra van alertar que durant tot el dia d’ahir el risc d’allaus va ser molt elevat, de quatre sobre cinc, especialment pels gruixos (més de dos metres a totes les estacions del Pirineu).

Pel que fa a Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat va activar la prealerta del pla Allaucat per risc elevat d’allaus existent a bona part del Pirineu i el Prepirineu.

tracking