SEGRE

CARRETERES CIRCULACIÓ TRANSFRONTERERA

Restriccions al pas de camions a França asfixien a Lleida el transport internacional

Obres a Saint-Béat els impedeixen travessar la frontera per l’N-230 i pobles gals al corredor de Bielsa limiten el trànsit a només 4 hores || Comporta llargues voltes que impliquen sobrecostos per al sector

Imatge de la roca que va tallar divendres un carril de l’N-260 a l’entrada del túnel d’Erinyà.

Imatge de la roca que va tallar divendres un carril de l’N-260 a l’entrada del túnel d’Erinyà.CATINFO/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Restriccions al pas de camions a França asfixien a Lleida el transport internacional de mercaderies. Van començar amb el tancament de la carretera RD44 a Saint-Béat per risc de caiguda de roques, que impedeix als vehicles pesants travessar la frontera a través de la Val d’Aran des de finals de desembre. Això va desviar la major part d’aquest trànsit al corredor del túnel de Bielsa (Osca) i, a començaments de febrer, el consell departamental dels Alts Pirineus va limitar-ne el pas a només quatre hores al dia per evitar col·lapses a les travessies de diversos pobles. Aquesta situació obliga les empreses del sector a fer llargues voltes en els trajectes transfronterers i causa sobrecostos en cada viatge del mig miler de camions que travessen cada dia la frontera entre les comarques lleidatanes i el territori gal.

Importacions de cereals des de França per a la fabricació de pinsos a Lleida i transport transfronterer de productes refrigerats constitueixen la major part del trànsit de mercaderies que, fins a finals de l’any passat, travessava la frontera a través de l’N-230 a Les. La prohibició de pas per la carretra de Saint-Béat i les restriccions a l’eix de Bielsa, on els camions pesants només poden circular entre les 5.30 i les 7.30 del matí i les 19.30 i les 21.30 de la tarda, prolonga els trajectes una mitjana de dos hores, segons empreses del sector. Les alternatives són el pas a través de Puigcerdà, que inclou un túnel amb un peatge de 30 euros, o bé els eixos transpirinencs de Somport, Canfranc, Irun i la Jonquera. Travessar Andorra implica dificultats al tractar-se d’un país extracomunitari.

Prolongar la durada de cada viatge es tradueix en camions infrautilitzats, conductors obligats a parar a l’esgotar el límit d’hores que registren els tacògrafs i, en definitiva, sobrecostos que fonts del sector estimen en fins a un 15% per cada trajecte. Un augment dels costos que, van apuntar, les empreses de transport no poden repercutir en els clients i que redueix el marge de beneficis de cada operació. Fonts de l’empresa Transsegre, que transporta cereals i productes refrigerats entre Lleida i França, van apuntar que les complicacions per circular pel país veí suposen “dies de carretera perduts” que encareixen cada viatge. Per la seua part, responsables de logística de la firma Cereals Torremorell d’Algerri van assenyalar que el pas a través de Bielsa augmenta el risc al circular a través de travessies urbanes estretes.

Nova allau a l’N-230 al Pont que obliga a donar pas alternatiu

Una nova allau a la carretera N-230 a l’altura del Pont de Suert, al punt quilomètric 120, va obligar a donar pas alternatiu als conductors durant la nit de divendres, segons van informar des de Trànsit. Ahir no es van registrar incidències relacionades amb despreniments a les carreteres del Pirineu. Aquest despreniment se suma als que es van registrar en aquesta mateixa via i a l’N-260 divendres. En un d’aquests un veí d’Arties va resultar ferit greu al caure-li una roca sobre el cotxe a l’N-230. Un altre dels incidents remarcables va passar a l’entrada al túnel d’Erinyà on una roca de la mida d’un cotxe va tallar un carril de l’Eix Pirinenc .

tracking