SEGRE

CARRETERES ESTUDI INFORMATIU DE L?N-230

Foment planteja una nova N-230 que evita Vielha i va cap a la ruta de l'esquí

Madrid projecta un tercer carril al tram aranès, que acaba abans del Baish Aran

L'opció de Foment.

Foment planteja una nova N-230 que evita Vielha i va cap a la ruta de l'esquíSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’estudi informatiu del ministeri de Foment per reformar l’N-230 des del túnel de Vielha fins a la frontera amb França planteja un nou traçat que evitaria el pas per Vielha desviant el trànsit cap a la C-28. La circumval·lació passaria pel sud-est de la ciutat i enllaçaria de nou amb l’N-230 a Aubèrt. Només contempla 11,6 km de traçat.

El ministeri de Foment proposa centrar la renovació de la carretera N-230 entre el túnel de Vielha i la frontera amb França en una variant per a la capital aranesa que vorejaria el municipi pel sud i per l’est, fins a enllaçar amb la C-28 i seguir cap al nord-oest per finalitzar abans d’Aubèrt. Per a la resta del traçat de l’N-230 fins a la frontera d’Eth Pònt de Rei, l’estudi informatiu del projecte, avançat dissabte i publicat ahir, no contempla cap opció. Així ho van rubricar fonts municipals, que van remarcar que, dels més de 25 quilòmetres entre la boca nord del túnel i la frontera, l’estudi contempla només un traçat d’11,6 quilòmetres. Foment inclou a l’informe 4 alternatives i aposta per la que es desvia cap a l’est.

Així, el traçat comença seguint la carretera actual fins a creuar el riu Nere, 1,12 quilòmetres després de la sortida del túnel. En aquest tram hi hauria un viaducte i un fals túnel antiallaus i des d’allà la carretera circularia cap a l’est, passaria per sobre de l’actual i creuaria de nou el Nere i el barranc de la Madalena amb un altre viaducte. El traçat vira cap al nord i enllaça amb la C-28 amb una rotonda en un punt entre Betren i Escunhau i travessa també amb viaducte el riu Garona. D’aquesta forma, el trànsit turístic amb destinació a Baqueira evitaria el pas per Vielha i quedaria a les portes de Naut Aran a prop de Garòs.

Els edils debatran l’opció de Foment al proper consell d’alcaldes a finals de mes

El traçat defensat pel ministeri, que costaria 84 milions, segueix llavors cap al nord virant a l’oest en direcció a Mijaran; segueix al nord, travessa el riu Salient i connecta amb l’actual N-230 a Betlan, el sud d’Aubèrt. Aquesta opció contempla un túnel, un semitúnel antiallaus i 13 viaductes, el més notable, el que passa a 48 metres per sobre del riu Garona.

El projecte sí que contempla la construcció d’un tercer carril en tot aquest traçat en direcció sud per permetre els avançaments en pendent atès l’elevat trànsit de camions. L’alternativa proposada per Foment va despertar ahir les primeres crítiques a Aran i algunes fonts van assenyalar que ja s’havia plantejat el 1997. Aran va defensar l’any 2003 un túnel de 6 quilòmetres per Baricauba.

LES CLAUS Traçat Té una longitud d’11,6 quilòmetres des del túnel de Vielha fins a Betlan. Discorre cap al sud-est de Vielha, enllaça amb la C-28 i segueix cap al nordoest fins el sud d’Aubèrt. Característiques Compta amb un fals túnel antiallaus de 115 metres; un túnel de 385 metres i un total de tretze viaductes, que sumen 2.115 metres. Destaca el que creua la Garona, a una altura de 48 metres sobre el curs fluvial. Les altres alternatives  Segons les fonts consultades, les altres tres alternatives de traçat, que Foment rebutja, impliquen l’ampliació de la calçada actual i a l’altura del Parador de Vielha segueixen un traçat per sota de Casau i per sobre de Gausac. Compten a més amb dos túnels i superen el bosc de Baricauba fins poc abans d’Aubèrt.

Aran critica l'impacte d'aquesta opció per al territori

El Conselh Generau d’Aran va lamentar ahir l’opció del ministeri de Foment per millorar la seguretat de l’N-230 des de la boca nord del túnel de Vielha fins a França. El síndic, Carlos Barrera, va apuntar que aquesta alternativa no és la solució i suposa que Foment imposa de facto que la Val es converteixi en el corredor central del Pirineu del transport pesat. “És una decisió molt important per al nostre futur i aquesta alternativa és una aberració des del punt de vista mediambiental.”

També va apel·lar a la responsabilitat dels municipis pels quals transcorre la variant d’11,6 quilòmetres. “Els ajuntaments han de ser responsables i tots hem de prendre’ns aquesta qüestió molt seriosament; altrament, estem abocats a la misèria.”

Segons el síndic està comprovat que la seguretat de l’N-230 augmenta si es redueix el trànsit de camions i és necessari invertir en seguretat. “Fer una nova carretera en superfície difereix molt de la construcció de túnels i variants que proposem per alliberar el trànsit pesant de les poblacions.” Per la seua part, l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va assenyalar que el consistori estudiarà amb detall la proposta, “encara que a priori no és el més idoni”. Així mateix, l’alcalde de Bossòst, Amador Marquès, va explicar que el temor del municipi és convertir-se en un doble coll de botella per al trànsit de camions una vegada s’obri el corredor de Saint-Béat (ara restringit per regs de caiguda de roques) i es millori l’N-230. “Cal una alternativa de seguretat més enllà de Vielha”. Emili Medan, alcalde de Les, també va apuntar que aquesta alternativa no és bona per a la Val d’Aran i va apuntar a la necessitat de variants i túnels.

La C-28 entre Escunhau i Betren, on s’ubicaria el nou enllaç amb l’N-230.

La C-28 entre Escunhau i Betren, on s’ubicaria el nou enllaç amb l’N-230.MANU MOGA

tracking