SEGRE

TRIBUNALS BALANÇ

Augmenten un 19% les denúncies per violència masclista a Lleida

Els jutjats lleidatans en van ingressar l’any passat 1.244, la xifra més alta de la sèrie històrica || Les ordres de protecció es mantenen i cau el nombre de condemnes

Imatge de la manifestació feminista del 8-M a Lleida.

Imatge de la manifestació feminista del 8-M a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les denúncies per violència masclista registrades als jutjats lleidatans van marcar l’any passat la xifra més alta de la sèrie històrica. Un any en què les ordres de protecció a víctimes de maltractaments per part de les seues parelles o exparelles es mantenen estables mentre descendeix el nombre de condemnes. Segons l’informe publicat ahir pel Consell General del Poder Judicial, en el conjunt del 2017 es van presentar un total de 1.244 denúncies per violència de gènere als tribunals de la província, un 19% més que les registrades el 2016, quan se’n van presentar 1.048. Una violència que l’any passat 1.158 víctimes van denunciar a les comarques de Ponent.

Dades

  • 1.244 DENÚNCIES EL 2017 És la xifra més elevada de la sèrie històrica a Lleida. El nombre de víctimes també augmenta un 12% fins a les 1.158.
  • 301 ORDRES DE PROTECCIÓ Mesures penals i civils adoptades pels jutjats, de les quals trenta-dos eren per a menors. 
  • 1.154 DELICTES Casos instruïts als jutjats lleidatans per delictes contra la violència masclista el 2017.
  • 4 MENORS Quatre menors lleidatans van ser condemnats per maltractament en l’àmbit de la parella.

Malgrat augmentar els casos coneguts de maltractament per raó de gènere, les mesures de protecció es van mantenir estables, fins i tot lleugerament per sota de les adoptades el 2016. Així, l’any passat es van dictar mesures de protecció per a 301 dones, de les quals 32 eren menors d’edat. Segons el Poder Judicial, els tribunals lleidatans van acceptar prop del 90% de les ordres que es van sol·licitar i només se’n van denegar 28, que és el 9% del total.

La mateixa víctima ho fa en el 73% dels casos i la intervenció de la família cau fins a l’1,9 per cent

Quant al resultat judicial d’aquests delictes, el nombre de condemnats per violència masclista es va reduir un 13%, encara que el percentatge dels enjudiciats que acaben sent sentenciats per aquest tipus de violència és un dels més alts, amb el 93,2% del total.

L’Observatori del CGPJ subratlla el descens en gairebé deu punts de la dispensa de les dones de l’obligació legal de declarar el 2017, quan 119 víctimes van optar per retirar el seu testimoni contra la parella o exparella. Set de cada deu denúncies les va presentar la mateixa víctima, l’11% per intervenció directa de la policia i el 5,5% va ser el resultat d’informes de lesions. Per una altra banda, descendeix la intervenció de la família per denunciar casos de violència. Només van ser part en l’1,9% dels casos, davant el 6,2% del 2016.

tracking