SEGRE

TRIBUNALS EL CONFLICTE CATALÀ

El jutge arxiva la causa per odi contra sis dels vuit docents de la Seu

La Fiscalia ho va sol·licitar al veure indicis de delicte només en dos mestres investigades || Tots ells van ser imputats per declaracions a classe després de l’1-O

Els professors investigats van declarar al novembre.

Els professors investigats van declarar al novembre.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El titular del jutjat d’Instrucció número 1 de la Seu d’Urgell ha arxivat la causa penal contra sis dels vuit docents de la Seu d’Urgell per un delicte d’incitació a l’odi a les aules després de l’1 d’octubre. En canvi, manté oberta la investigació contra les dos professores de Primària del col·legi Mossèn Albert Vives. El jutge ha pres aquesta decisió després que el gener passat la Fiscalia sol·licités l’arxivament de la causa oberta al director i altres professors d’Educació Infantil del col·legi Mossèn Albert Vives, la directora i una docent del Pau Claris i la directora de l’escola La Salle.

El següent pas ara serà la realització del segon informe pericial, com va sol·licitar la Fiscalia, als cinc fills de les famílies denunciants i que hauran de servir per determinar la veracitat de les acusacions. Els progenitors d’aquests menors han autoritzat la realització d’aquesta prova, que previsiblement es farà el pròxim dia 11 d’abril.

Es van tramitar onze denúncies, la majoria presentades per famílies de guàrdies civils

A les denúncies, que se’n van presentar un total d’onze, s’afirma que les professores imputades van explicar als alumnes “que la Guàrdia Civil és dolenta i pega a la gent”. Així mateix, un dels denunciants va explicar que el seu fill “havia estat víctima d’humiliacions, insults i, fins i tot, agressions” perquè la seua mare és agent de la Guàrdia Civil, encara que, segons fonts coneixedores del cas, el menor en cap cas va fer referència que fossin provocats per aquesta condició.

Els vuit docents de la capital de l’Alt Urgell van declarar com a investigats el passat 7 de novembre per suposats delictes d’incitació. Tots ells van negar les acusacions. El jutge els va decretar aquell dia llibertat sense mesures cautelars malgrat que va mantenir la condició d’investigats per als vuit. La Fiscalia va demanar el mes de gener arxivar la causa contra sis dels docents i mantenir-la oberta contra dos professores al veure-hi indicis de delicte. Paral·lelament, també va prendre declaració als denunciants.

Detecten que hi ha “autocensura” entre el professorat Els sindicats USTEC i CCOO han detectat que professors s’“autocensuren” davant dels alumnes per la por de ser denunciats i que casos com el de la Seu d’Urgell generen “intranquil·litat” al col·lectiu. Les organitzacions recorden que els professors tenen llibertat de càtedra i que un dels objectius del model actual és educar l’alumnat amb sentit crític. El dia que els professors van declarar al jutge, la consellera cessada d’Ensenyament, Clara Ponsatí, va declarar des de Bèlgica que és “indignant” que hi hagi professors que siguin jutjats per haver parlat del referèndum a les escoles. Aquell dia 7 de novembre les mostres de recolzament als vuit docents investigats es van repetir ahir en diferents punts de Ponent. El departament ha defensat l’actuació dels investigats.

tracking