SEGRE

FAUNA MEDI AMBIENT

Traslladen a Térmens una gran balena morta per ser tractada com a residu

La balena que es va trobar morta i encallada dilluns al matí en una platja de Montgat es va traslladar ahir a la planta transformadora Secanim Bio-Industries de Térmens per ser tractada com a residu. El cetaci fa tretze metres de llarg i pesa entre dotze i quinze tones. Amb les restes es farà farina combustible i biodièsel.

Imatge ahir de la planta de tractament de Térmens.

Traslladen a Térmens una gran balena morta per ser tractada com a residuItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta transformadora Secanim Bio-Industries (anteriorment Grefacsa) de Térmens ha estat l’encarregada de tractar com a residu una balena de tretze metres de llarg i d’entre dotze i quinze tones de pes que es va trobar dilluns en un “avançat estat de descomposició” en una platja de Montgat, al Maresme. Una embarcació de Salvament Marítim, amb la col·laboració de GRAE dels Bombers, va remolcar ahir al migdia el cetaci fins al port de Badalona. L’animal va ser carregat posteriorment en un camió per ser traslladat a la planta de Térmens i així poder sotmetre’l al procés d’avaluació d’acord amb la normativa vigent.

En primer lloc es triturarà la balena perquè quedi reduïda a partícules d’un màxim de cinc centímetres. A continuació, aplicaran un tractament tèrmic per deshidratar-la. De la matèria orgànica resultant s’aprofitarà, d’una banda, la part sòlida, que es transformarà en una espècie de farina combustible per a cimenteres, i per l’altra, la part líquida com són els greixos es destinarà a biodièsel. La planta tracta cada dia entre 200.000 i 300.000 quilos de residus (vegeu el desglossament).

Les restes es convertiran en greixos i farines destinades a biocombustibles i fertilitzants

L’operatiu va comptar amb la col·laboració dels Bombers i el seu equip de submarinistes. Un dels membres que hi van participar, Mario Cañada, va explicar que l’animal es trobava en avançat estat de descomposició. Ja al port de Badalona, una grua de gran tonatge va treure la balena de l’aigua agafant-la per la cua i la va dipositar al camió que l’havia de portar fins a la planta de Térmens. Uns treballs que van suscitar una gran expectació al port a causa de la seua espectacularitat. Durant alguns segons, els més de tretze metres de balena van quedar totalment penjats de cap per avall davant de la mirada dels curiosos.

Cada any arriben a la planta lleidatana entre dos i tres cetacis La planta transformadora situada a Térmens tracta cada dia entre 200.000 i 300.000 quilos de residus, segons van explicar a aquest diari fonts de l’empresa. Encara que la gran majoria d’aquestes tones corresponen a animals que han mort en granges o a restes d’escorxador que no tenen cap sortida comercial, cada any acostumen a rebre dos o tres balenes que s’han quedat encallades en platges, mascotes procedents de clíniques veterinàries o fins i tot animals de zoològics.

tracking