SEGRE

ESNOTICIA

Sant Josep és tecnologia

La fira de Mollerussa presenta novetats en agrotecnologia amb GPS o en nous mètodes de la biodinàmica || La jornada de diumenge registra una afluència massiva amb unes 80.000 persones

L’avinguda del Canal, plena de gom a gom de públic, ahir al migdia.

L’avinguda del Canal, plena de gom a gom de públic, ahir al migdia.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els expositors de maquinària agrícola i ramadera s’adapten a les necessitats del sector. És per aquesta raó que Sant Josep presenta nous productes i estris per aconseguir grans beneficis basats en sistemes GPS, agricultura d’alta precisió o sistemes de reg telemàtic. Agricultors i visitants en general van omplir ahir la fira

La Fira de Sant Josep de Mollerussa és també un dels primers aparador de les noves tecnologies aplicades a l’agricultura i ramaderia. Els expositors d’aquest sector, que ocupen bona part del recinte exterior, presenten aquests dies les novetats que han d’aportar importants beneficis i aconseguir, bàsicament, estalviar temps, diners i aconseguir un millor producte.

La tecnologia GPS, per exemple, aplicada als vehicles agrícoles, facilita la realització de més quantitat de treball en menys temps i a més d’una forma més segura i eficaç. L’empresa Maquinària Agrícola Gidar de Cervera, per exemple, exposa a Sant Josep un equip que permet l’aplicació d’herbicides o la sembra monitorada a través d’un sistema GPS, “la qual cosa permet un gran estalvi de producte”, segons va explicar Josep Dalmases, enginyer responsable d’aquesta empresa. El certamen també presenta novetats dirigides a l’agricultura biodinàmica. Entre aquestes hi ha l’empresa de Rosselló Makato Biodinámica, que comercialitza una maquina atomitzadora per a cultius ecològics, un sistema que ha tingut una gran acceptació a les plantacions de vinya. Aquest mètode substitueix l’aplicació de productes químics per altres com poden ser la valeriana o el sílice. “El producte elaborat de forma biodinàmica es desmarca sensiblement dels tradicionals i també dels ecològics”, va explicar ahir l’enginyera Montserrat Martínez.

Marc Solsona va destacar que “ciutadania, expositors i visitants” són la “fórmula d’èxit” del certamen

La tercera jornada de la fira va tancar portes ahir després d’una magnífica jornada amb una bona afluència de visitants, aproximadament 80.000 només durant la jornada de diumenge. L’alcalde de la ciutat i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, va qualificar la jornada de “punt àlgid” i va destacar en aquest sentit el trinomi “ciutadania, expositors i visitants, que conflueixen en una molt bona fórmula d’èxit”.

El certamen premia l'últim en maquinària

Sant Josep és un certamen “cada vegada més professional i sectoritzat” que amb els anys ha evolucionat, que ha passat d’exhibir maquinària conduïda per animals “a noves tecnologies com els drons”. Així ho va explicar l’alcalde, Marc Solsona, que va presidir la Nit de l’Expositor, que va reunir unes cinc-centes persones al complex Resquitx. La vetllada va servir per entregar els premis en innovació en maquinària. Així doncs, la firma Argilés S.A. de Miralcamp va rebre el premi Especial d’Innovació al constructor/expositor de maquinària agrícola o ramadera de l’Estat espanyol, per una màquina autopropulsada per al transport i maneig de bins i palots.

Baltrons Maquinaria Agrícola S.L. d’Alcarràs va rebre el premi d’Innovació en Maquinària Agrícola, per un equip de poda autònom a bateria amb control electrònic de la tisora. Per la seua part, el premi d’Innovació en Maquinària o Instal·lacions Agroindustrials es va entregar a Maquinaria Agrícola Segués S.L., de Sant Ramon, per una màquina combinada per trencar les ametlles alhora que amb un sistema de tria separa la closca del fruit.

D’altra banda, l’accèssit a la maquinària agrícola, dotat amb placa d’honor, es va atorgar a Talleres Corbins S.L. per un xassís amb accessoris amb un sistema de manteniment antiherba ecològic de gran velocitat d’avanç.

Pel que fa al Concurs de Disseny i Estètica de la Fira de Sant Josep, la firma Acudam de Mollerussa va rebre el premi al millor estand dels pavellons firals, categoria en la qual l’expositor AgroLlobera del Palau va aconseguir l’accèssit. Prefabricados Mazana d’Almacelles va ser reconeguda amb el premi a la millor parcel·la del recinte exterior, i Áridos Daniel de Balaguer va obtenir l’accèssit en aquesta mateixa categoria.

tracking