SEGRE

METEOROLOGIA NOU TEMPORAL

Curta nevada nocturna al pla i el Pirineu que no col·lapsa el transport

Suspenen 16 rutes escolars amb 253 alumnes a la Segarra, el Jussà i l’Alt Urgell

Camions a l’A-2 a Tàrrega quan es va aixecar el veto per circular a primera hora del matí.

Camions a l’A-2 a Tàrrega quan es va aixecar el veto per circular a primera hora del matí.SEGRE-TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes hores abans de l’arribada de la primavera (ahir a la tarda) la neu va caure al pla de Lleida i el Pirineu, en cotes que la matinada de dilluns a dimarts van baixar fins als 200 metres. Hi va haver restriccions al trànsit de camions a l’A-2, la C-25 i la C-14 a Tàrrega i va afectar el transport escolar de la Segarra, el Jussà i l’Alt Urgell.

La neu va tornar a ser protagonista la matinada de dilluns a dimarts tant a les comarques del Pirineu com en cotes baixes del pla a la Segarra, i tot això a poques hores de l’arribada de la primavera (que va començar a les 17.15). La nevada no va ocasionar greus problemes en el sector del transport, que coneixia des de dilluns a la nit la restricció de circular per diverses carreteres catalanes entre la una i les sis de la matinada, entre aquestes l’A-2 entre Cervera i Abrera; la C-25 entre Cervera i Riudellots de la Selva, i la C-14 entre Tàrrega i Passanant i Belltall (Tarragona). Aquestes vies es van sumar a la restricció a camions articulats dilluns a la nit a l’Eix Pirinenc (N-260) entre Sort i Ribera d’Urgellet.

La secretària general de la patronal Asotrans de Lleida, Sílvia Llobet, va assegurar que hi va haver molta comunicació prèvia a la nevada i que es va tractar d’una restricció puntual en algunes carreteres i no generalitzada com l’episodi de finals de febrer que va col·lapsar el transport. De fet, els camions de 7,5 tones que circulaven per l’A-2 dilluns a la nit en sentit Barcelona van parar abans d’arribar a Cervera. La majoria ho va fer a les àrees de Tàrrega o al polígon de la Canaleta.

La restricció per als camions es va prolongar una hora més a l’A-2, fins a les 7 del matí

Al voltant de les set del matí, quan es va aixecar el veto als camions per l’A-2 des de Tàrrega, hi va haver una marxa lenta de vehicles pesants tant en direcció a Barcelona com en l’accés i sortida a la capital de l’Urgell des de la C-14 a Agramunt. A dos quarts de nou, la restricció només es mantenia a l’N-260 al port del Cantó i a la C-14 entre Belltall i Tàrrega.

A més, va ser necessari circular amb cadenes a primera hora del matí a l’accés al pla de Beret, la C-28 al port de la Bonaigua, l’L-500 al Pont de Suert fins al Balneari de Boí, l’L-501 entre la Vall de Boí i el Pla de l’Ermita, i l’N-260 entre Sort i Ribera d’Urgellet. La nevada també va afectar el transport escolar de la Segarra, l’Alt Urgell i el Pallars Jussà. Es van suspendre 16 rutes amb 253 alumnes, dels quals 212 eren de la Segarra. Allà es van cancel·lar 10 rutes de Secundària i Primària. Al Jussà va afectar tres rutes de la Terreta, i a l’Alt Urgell tres més, a Tuixent, Argestues i Arcavell. El temporal va deixar 2 centímetres de neu a la Seu, fins a 17 centímetres a Viu de Llevata i 15 a Cervera. Talavera va acumular-ne 20 i Montoliu, 28. A Tàrrega es van acumular fins a 3 centímetres, a la Vall del Corb 5 i 3 a Rocallaura. La neu va tenyir de blanc la majoria de pobles de la Segarra i alguns del sud de l’Urgell, i en altres comarques com el Pla i les Garrigues també hi va haver neu al matí que no va quallar. A mig matí Protecció Civil va desactivar el pla Neucat.

Precipitació poc habitual al març en l’inici de la primavera No és excepcional que a Catalunya nevi en cotes baixes durant el mes de març. L’any passat va nevar els dies 24 i 25 de març en moltes de les comarques de la Catalunya central, Ponent i el prelitoral. Tanmateix, a l’Observatori Fabra de Barcelona (410 metres), on ahir es van registrar fins a 12 centímetres de neu, fa falta retrocedir fins al 9 d’abril del 1973 per trobar una nevada comparable en gruixos i tan tocatardana. Així mateix, la predicció indica que es mantindran nevades febles al Pirineu fins a aquest matí. S’intensificarà el vent i la temperatura es mantindrà baixa fins divendres, cosa que pot afectar l’agricultura.

Camions a l’A-2 a Tàrrega quan es va aixecar el veto per circular a primera hora del matí.

Camions a l’A-2 a Tàrrega quan es va aixecar el veto per circular a primera hora del matí.SEGRE-TÀRREGA

tracking