SEGRE

ESNOTICIA

El Govern de l’Estat ajorna almenys deu anys més la presa de cua del pantà de Rialb

És una de les obres de compensació per als municipis afectats per l’embassament, estrenat el 2000

La palanca de Bassella conserva encara les sirgues que sustenten l’estructura.

La palanca de Bassella conserva encara les sirgues que sustenten l’estructura.CONSORCI SEGRE RIALB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de les compensacions per la construcció de l’embassament de Rialb, inaugurat l’any 2000, segueixen encallades des de fa gairebé dos dècades. L’últim exemple es va evidenciar en la reunió mantinguda la setmana passada entre representants del Consorci Segre Rialb i de la direcció general de l’Aigua del ministeri d’Agricultura. En la trobada es va anunciar que el projecte del dic de cua del pantà de Rialb no està programat fins d’aquí a 10 anys ja que s’inclou en el Pla Hidrològic Nacional 2028-2033. La resta de compensacions, entre les quals hi ha mesures de seguretat a l’entorn de l’embassament, no estan previstes fins al pla del 2021-26.

Els alcaldes d’Oliana, Bassella, la Baronia de Rialb i Tiurana van viatjar a Madrid en representació del consorci, del qual també formen part Peramola i Ponts. Si bé encara queden reunions pendents en què s’ha de presentar una memòria de totes les obres pendents, les previsions no són encoratjadores.

El president del consorci i alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig, va explicar en aquest sentit que la construcció de Rialb “va destrossar tot un territori format per sis municipis per beneficiar-ne d’altres” i va lamentar que “la no-actuació de l’administració està provocant un desert”.

Durant gairebé vint anys, el projecte de la presa de cua ha estat a sobre de la taula i en tràmit diverses vegades. El 2004 se’n parlava i el 2007 la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va anunciar la licitació de les obres amb un projecte que llavors tenia un cost de 36 milions d’euros i que contemplava habilitar una làmina d’aigua a 2,5 quilòmetres aigües avall del centre urbà d’Oliana que emmagatzemaria 2,14 hectòmetres cúbics i que havia de servir per al desenvolupament d’activitats nàutiques i de lleure com a motor econòmic. El projecte inclou una pista a l’aigua de 8 carrils d’1,5 quilòmetres cada un per practicar piragüisme i aiguamolls.

Per a l’alcalde d’Oliana, Miquel Sala, el projecte del dic de cua del pantà significa “donar una gran oportunitat econòmica al territori i paralitzar el projecte quinze anys més significa frenar els nostres municipis a nivell turístic”.

tracking