SEGRE

DIA MUNDIAL DE L?AIGUA PRINCIPALS XIFRES A LLEIDA

El preu mitjà de l'aigua ha pujat fins a un 96% l'última dècada a Lleida

Segons dades de l’ACA, mentre que el consum baixa en el mateix període un 18%

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra a Lleida amb bones reserves als pantans (63%), encara que en altres punts de l’Ebre hi ha sequera.

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra a Lleida amb bones reserves als pantans (63%), encara que en altres punts de l’Ebre hi ha sequera.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l’aigua a Lleida s’ha incrementat en l’última dècada fins a gairebé duplicar-se i ha passat dels 0,926 euros el metre cúbic d’aigua als 1,814 euros (un 96% més), segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. El principal motiu és tant l’encariment de la tarifa municipal (bàsicament per a l’amortització d’obres a la xarxa de subministrament), com la pujada de les taxes de clavegueram i el cànon de l’aigua (malgrat que en els últims anys s’ha estancat o ha pujat vinculat a l’IPC).

Malgrat tot, el preu de l’aigua a Lleida continua estant per sota del de Catalunya, que l’any passat es va situar en els 2,384 euros per metre cúbic (calculat sobre una mitjana de consum de 12 metres cúbics al mes), un 31% superior al de Lleida.

Alguns nuclis de Lleida no han pagat mai aigua i altres municipis no tenen comptador

El preu de l’aigua a Lleida és el segon més barat entre les quatre províncies catalanes, entre altres aspectes, perquè molts municipis tenen comptador als seus habitatges (Miralcamp, per exemple, els està instal·lant ara) i perquè d’altres no cobren un rebut de l’aigua, com ha ocorregut en els catorze nuclis agregats de Sort, que ara intenta implantar una tarifa.

Sigui per l’increment del rebut de l’aigua o per una sensibilització més gran amb els períodes de sequera, el consum ha baixat també en el mateix període al voltant d’un 20%. És la xifra que dóna almenys el balanç de l’empresa que gestiona l’aigua a Lleida ciutat i en set municipis més del Segrià, la Noguera i el Pla d’Urgell, Aqualia. Segons aquestes dades, la mitjana del consum en aquests municipis, amb una població de 156.000 lleidatans (un 36% del total), ha passat de 127,6 litres per persona i dia el 2004 a 104,2 litres, cosa que implica un descens del 18,3%. En comparació amb l’any 2004, quan va començar un fort cicle de sequera, la caiguda mitjana del consum ascendeix al 30%.

tracking