SEGRE

COMARCAS

Les víctimes eren experts guies de muntanya i coneixien bé la zona

Originaris de Guipúscoa i Salamanca, feia anys que residien a la Ribagorça i anaven ben equipats || Havien estat reconeguts per les seues expedicions arreu del món

A l'esquerra, Unai Pérez de Arenaza, veí de Vilaller. A la dreta, Gaspar Giner, veí de Chía, a la vall de Benasc.

A l'esquerra, Unai Pérez de Arenaza, veí de Vilaller. A la dreta, Gaspar Giner, veí de Chía, a la vall de Benasc.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dos víctimes mortals residien a la Ribagorça, encara que eren originaris de Bergara (Guipúscoa) i Salamanca. Gaspar Giner, fill d’un acadèmic que va aspirar a rector de la Universitat de Salamanca, residia des de feia tres anys a Chía, a la vall de Benasc. Era biòleg i guia de mitja muntanya, però sobretot un apassionat dels viatges i els esports d’aventura. Havia participat en nombroses expedicions per tot el món, entre les quals destaca un viatge antropològic per l’Àfrica en el qual va recórrer 50.000 quilòmetres travessant selves i deserts i creuant més de quinze països per a l’elaboració d’una sèrie de documentals per a RTVE (Los últimos indígenas). Durant sis mesos va treballar com a guia de camp a la Patagònia, explorant glaceres i parcs naturals. L’any 2016 va liderar el trekking i l’ascensió a la Muntanya Khuiten a Mongòlia amb l’empresa Viajes Sanga. Per la seua part, el guipuscoà Unai Pérez de Arenaza, de 43 anys i actualment veí de les Bordes a Vilaller, va arribar a la Vall de Boí fa més de dos dècades per treballar a les pistes d’esquí. El seu currículum com a muntanyenc era també molt extens i es remunta a més de 25 anys en què va portar a terme activitats de muntanya (expedicions, alpinisme o bigwall) en diferents serralades del món. Un dels seus mèrits va ser l’obertura, amb l’alpinista català Oriol Baró, d’una nova via al Shisha Pangman, de 8.013 metres, el 2004. L’obertura d’aquesta via el va fer creditor del premi Andrés Espinosa de muntanyisme basc d’aquell any.

La mort d’aquests dos alpinistes va causar ahir una gran consternació als seus llocs de naixement i de residència. L’ajuntament de Bergara i el club de futbol d’aquesta localitat van expressar les seues condolences per la mort d’Unai. Així mateix, l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, on residia aquest muntanyenc després de viure molts anys a la Vall de Boí, va dir que la població està commocionada. “Estem en xoc perquè era una persona molt estimada i admirada encara que feia poc temps que vivia aquí”, va explicar.

tracking