SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Un tribunal obliga França a indemnitzar ecologistes per escassetat d’óssos al Pirineu

Dos entitats dedicades a conservar aquesta espècie rebran 8.000 euros cada una per “danys morals” || Consideren aquesta sentència judicial el primer pas per exigir noves reintroduccions al Govern gal

Una óssa amb dos cadells nascuts l’any passat al Pirineu francès.

Una óssa amb dos cadells nascuts l’any passat al Pirineu francès.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència judicial sense precedents condemna el Govern francès per falta d’óssos al Pirineu. La interlocutòria del Tribunal Administratiu de Tolosa valora que els exemplars actuals són “insuficients per assegurar la perennitat d’aquesta espècie” i obliga a indemnitzar dos entitats ecologistes amb 8.000 euros cadascuna en concepte de “danys morals”. Els demandants, les associacions Pays de l’Ours i Ferus, esperen que aquesta resolució judicial sigui el primer pas per obligar l’Estat gal a reforçar la població d’óssos amb l’alliberament de nous exemplars i més mesures per afavorir-ne la conservació.

La sentència, del 6 de març passat, reconeix que el nombre d’óssos ha anat en augment des de les primeres reintroduccions, fa més de vint anys. L’any passat va assolir el llindar dels quaranta exemplars, a l’espera de conèixer quants cadells d’ós van nàixer durant l’hivern passat (vegeu el desglossament).

La sentència considera que l’augment de població d’óssos és insuficient per assegurar-ne la continuïtat

Tanmateix, el tribunal considera que les mesures que ha adoptat l’Estat francès per recuperar aquesta espècie protegida “no poden considerar-se suficients per a la seua conservació duradora al massís pirinenc” i que ha incomplert la seua obligació de “restablir un estat favorable” per a la seua permanència.

En aquest sentit, cita el procés sancionador que la Comissió Europea va obrir el 2012 contra França per aquesta raó i els “anys de retard” en l’elaboració d’un nou pla per a la conservació d’aquesta espècie, després que l’últim expirés el 2009. En conseqüència, el tribunal considera que la inacció de l’Estat a l’hora de protegir l’ós perjudica “els interessos col·lectius que defensen les dos associacions” que van presentar la demanda i que això els ocasiona “un perjudici moral, directe i personal” la indemnització del qual valora en 8.000 euros per a cada una.

Així mateix, obliga l’Estat a abonar 750 euros més cada entitat en concepte de costes processals. L’associació Pays de l’Ours, que integra ajuntaments favorables a la recuperació de l’ós, va apuntar que la sentència encara no és ferma i que ara esperen conèixer si el Govern gal la recorre.

D’altra banda, va indicar que aquesta primera sentència favorable obre la porta a reclamar noves reintroduccions i mesures addicionals per a la conservació de l’ós, precisament quan l’oposició a aquesta espècie s’ha revifat a França (vegeu el desglossament).

És el primer desplaçament d’aquest exemplar des de l’hivern, quan va ser detectat al terme municipal de Vielha. Els óssos tornen a l’activitat a la primavera després del seu període de letargia hivernal.

tracking