SEGRE

ENTREVISTA ACTUALITAT

Rafael Ribó: «El 155 és una agressió als drets socials a Catalunya»

El síndic de greuges parla en aquesta entrevista dels efectes de l’aplicació del 155 en la tramitació de les queixes i de dos dels casos en els quals va actuar l’any passat a Lleida, les apagades del març i els temporers

«El 155 és una agressió als drets socials a Catalunya»

«El 155 és una agressió als drets socials a Catalunya»LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reben queixes d’entitats perquè els afecta l’aplicació de l’article 155 de la Constitució?

Rebem centenars de queixes que estan contra el 155, que ha provocat una paràlisi de l’administració i ha alentit les resolucions de les queixes i peticions de la gent. A nivell de carrer, el 155 ha estat una autèntica agressió als drets socials a Catalunya.

I a vostè com a síndic l’ha afectat d’alguna manera?

Ens ha afectat en tant que tardem més a rebre respostes de l’administració, però no pel que fa a la nostra presència territorial i recepció de queixes. En percentatge, de cada cent escrits que arriben, trenta no els acceptem perquè no hi ha motius per a la queixa. La resta, els transmetem a la part administrativa o empresarial que correspongui, a l’espera que ens donin la seua versió.

Llavors, la seua feina s’ha vist alentida?

Cada vegada més, el que tramitem a la Generalitat queda alentit o paralitzat. Per tant, una xifra important de les queixes que rebem ha quedat paralitzada per l’article 155, perquè no tenen resposta a un ritme habitual o no la té en absolut. Això es deu al fet que els responsables administratius estan, al seu torn, paralitzats pel 155.

Des del síndic de greuges defensen que la impossibilitat que Jordi Sànchez sigui el president de la Generalitat vulnera el codi europeu dels drets humans. Per què?

El codi europeu dels drets humans ha estat vulnerat per moltes decisions de la fiscalia i del poder judicial. És inadmissible des de la perspectiva europea dels drets fonamentals que un jutge pugui dir qui és o no és el candidat. Mentre siguis diputat electe, no hi ha jutjat que et pugui prohibir el pas. Quan el jutge diu que Sànchez no pot ser el candidat a la presidència de la Generalitat per la seua ideologia o perill de reiteració (o fins i tot pitjor, quan diu que hi ha altres candidats) està suplantant els milions de persones que van anar a votar en un exercici democràtic com són les eleccions. A Europa, això és absolutament contrari als valors fonamentals.

Què ajudaria a desbloquejar la situació política catalana?

Hi ajudaria el fet que hi hagués un respecte a la llibertat d’expressió, que per les sentències que estem veient està en perill; a la de manifestació, en què veiem la manera en què el jutge qualifica les manifestacions de l’11 de setembre com a actes criminals; o la de participació, quan un candidat no pot ser investit... A més, també hi ajudaria el diàleg, una cosa que demanem des del mes d’octubre de l’any passat.

A l’agost va visitar els assentaments dels temporers a Lleida. Ha obert alguna investigació sobre aquesta qüestió?

Som fermament partidaris de defensar els drets de tots els que vinguin a treballar a casa nostra. Sabem que els que arriben per a la temporada de la fruita ho fan sota contracte en origen. D’altra banda, hem vist que també hi ha persones que estan en condicions infrahumanes i això va ser el que vam voler assenyalar. Veurem si els compromisos de les institucions es compleixen de cara a la pròxima temporada.

Com va acabar la seua actuació per les apagades del març del 2017 que van deixar sense llum 9.000 abonats?

Vam obrir una actuació d’ofici i vam pressionar la Generalitat. Finalment ens van respondre que s’obria un expedient amb una sanció a l’empresa implicada davant de l’evidència que hi havia hagut un mal servei. Vam veure que era necessari reforçar els serveis perquè no es repetís. En el moment en què es va obrir l’expedient creiem que es va enfocar correctament i amb la multa corresponent. Ara, amb el 155, veurem com podrem estar preparats per a futurs esdeveniments com aquest.

A què es refereix?

Amb el 155 estem mancats d’autoritat al màxim nivell per prendre decisions com les que es van prendre en aquell moment. Ens podem trobar debilitats per prendre decisions.

tracking