SEGRE

ESNOTICIA

Valtonyc, a Lleida: “La màquina feixista fa temps que funciona i no pararà”

Taula redona al Museu de Lleida

El debat moderat per Jesús Navarro, ahir al Museu de Lleida.

El debat moderat per Jesús Navarro, ahir al Museu de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La societat espanyola no sap distingir entre els opressors i els oprimits, sobretot quan es tracta de llibertat política. La màquina feixista fa temps que funciona a Espanya i no pararà d’un dia per l’altre.” Així es va expressar ahir el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, de nom artístic Valtonyc, en la primera de les tres taules redones amb què el Museu de Lleida reflexiona sobre la censura al món creatiu –amb motiu de la polèmica entorn de l’obra Presos polítics a l’Espanya contemporània, de Santiago Sierra, que s’exposa fins al 22 d’abril. Valtonyc, condemnat pel Tribunal Suprem a tres anys i mig de presó per un delicte d’enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona, va subratllar que “els que estan en el poder haurien d’agrair que només utilitzem cançons i paraules per denunciar les injustícies”, al mateix temps que va denunciar “la persecució dels tribunals a la resistència intel·lectual i la dissidència”.

En aquesta línia es va expressar també l’escriptor Francesc Serés, que va assegurar que la creació artística no hauria de tenir cap mena de límit, sempre que es tracti de crítiques en forma de metàfora i no de fets. “L’art té les eines necessàries per reflexionar sobre els límits morals. Aquest autor expressa els seus pensaments més íntims, pel que mai no s’hauria de censurar, estiguem més d’acord o menys”.

El professor d’Història de l’Art Joan Maria Minguet i la historiadora Pilar Parcerisas van ser els més crítics durant la seua intervenció, la qual va arribar a afirmar que “quan el poder fa fàstic i no existeix la democràcia es destrueix l’art”. “En una societat madura l’art s’hauria d’entendre com un espai de debat i reflexió, però no oblidem que el poder només censura perquè pot i vol continuar sent el més fort”, va sentenciar Parcerisas.

En canvi, Joan Maria Minguet va posar èmfasi en els “repressors passius”, aquelles persones que defensen la censura mitjançant les seues mofes i els comentaris despectius a través de les xarxes socials: “La censura és una malaltia que ens compromet a tots i quan passa en el camp de la cultura, on no hi hauria d’haver dogmes de fe ni persecucions ideològiques, el resultat és miserable.”

tracking