SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

En marxa el primer molí de vent comunitari a Pujalt, Anoia

Promogut a partir de participacions, ja genera electricitat || Amb més de 450 socis, dels quals almenys 15 són lleidatans

El molí d’Eolpop funciona ja a pocs quilòmetres de la Segarra.

El molí d’Eolpop funciona ja a pocs quilòmetres de la Segarra.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El primer molí de vent comunitari, promogut a partir de centenars de participacions de particulars, entitats i empreses, ha començat a generar electricitat a pocs quilòmetres de la Segarra, al municipi de Pujalt (Anoia). Es tracta d’una iniciativa inèdita en el camp de les energies renovables a Catalunya i Espanya i també el primer aerogenerador instal·lat a tot el territori català des de l’any 2013. El projecte, denominat Viure de l’aire i impulsat per la societat Eolpop SL, té fins a la data 459 inscrits que han compromès aportacions per valor de 2,1 milions d’euros. Això suposa prop del setanta per cent de la inversió, que supera els tres milions. Almenys una quinzena d’aquestes participacions estan en mans de lleidatans.

L’aerogenerador, construït des de fa mesos amb un crèdit de la cooperativa Som Energia, mesura 135 metres, una altura superior a la dels nombrosos molins que conformen els parcs eòlics del seu entorn. Després de mesos de tramitació una vegada concloses les obres, la setmana passada va obtenir a la fi l’última autorització per evacuar l’electricitat que produeix a la xarxa elèctrica.

Eolpop manté obert el procés per captar participacions i ofereix als qui inverteixen una participació anual en els ingressos nets per la venda d’electricitat, una vegada descomptats impostos i costos de manteniment, durant els vint-i-cinc anys de vida útil de la instal·lació. Els promotors ho plantegen com un mitjà perquè particulars i empreses generin mitjançant aquest molí l’equivalent al seu consum energètic total i equilibrin amb això les seues emissions de diòxid de carboni. També pot suposar un estalvi en les factures davant de l’augment progressiu de les tarifes elèctriques.

Aquest molí arriba després de cinc anys de paràlisi al sector de l’energia eòlica a Catalunya, des que l’Estat espanyol va suprimir les primes que incentivaven les energies renovables i va establir, anys després, l’actual sistema de subhastes periòdiques per a aquest tipus de projectes.

tracking