SEGRE

INICIATIVES PROMOCIÓ

Una productora de televisió rehabilitarà el cine de Penelles, tancat fa catorze anys

La iniciativa sorgeix davant la popularitat del Festival Gargar i les obres coincidiran amb la tercera edició del certamen al maig || Cessió de l’immoble al consistori per fer possible l’obertura de la sala

L’antiga sala va acollir l’any passat una projecció d’escenes del món rural.

L’antiga sala va acollir l’any passat una projecció d’escenes del món rural.AYUNTAMIENTO DE PENELLES

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una productora de televisió, que el proper mes de maig gravarà un programa a Penelles aprofitant la popularitat del Gargar Festival, s’ha compromès a rehabilitar l’antic cine de la població, tancat des del 2004. La firma durà a terme les obres just després de la setena edició de la Fira del Món Rural i la tercera del festival de street art, que cada any reuneix milers de visitants en aquesta població de la Noguera i que se celebrarà el primer cap de setmana de maig.

L’antic cine de Penelles s’ubica en un immoble de la família Vilaltella al centre de la població, que el cedirà al consistori perquè la productora pugui dur a terme les obres amb la condició que s’hi programin projeccions de cine de forma periòdica. Des de l’ajuntament de Penelles van confirmar ahir que s’ha firmat un conveni amb la família titular de l’immoble per fer la cessió del cine durant quatre anys prorrogables a quatre més, i sobre les intencions de la productora cap al municipi de Penelles.

El consistori preveu un programa periòdic de projeccions al llarg de l’any en diferents cicles

La iniciativa respon a una contribució activa, sostenible i voluntària cap a la localitat de la productora televisiva, que durà a terme les obres per un “bé comú per al municipi i perquè es quedi al poble una inversió considerable”, van explicar ahir veïns de Penelles.

Per la seua part, l’alcalde, Eloi Bergós, va apuntar que va ser l’empresa la que es va posar en contacte amb el municipi per oferir aquesta iniciativa per recuperar el cine local.

Bergós va apuntar que el projecte aportarà un equipament molt “útil” per a Penelles. Precisament, serà en aquest espai on el consistori espera poder projectar un documental del Gargar Festival i com a espai on rebre als diferents grups d’artistes que arriben fins a Penelles per participar en aquest certamen de street art. “Estudiarem un programa periòdic de projeccions al llarg de l’any, ja sigui en cicles o temporades”, va assenyalar Bergós.

Precisament, el consistori ja ha impulsat diferents projectes turístics aprofitant l’auge del festival i de turistes atrets pels murals que arriben any rere any a aquesta població.

Un dels projectes és assessorar i ajudar els propietaris d’habitatges tancats i en bon estat, perquè els habilitin, els destinin a ús turístic i suplir així la manca d’aquest tipus de residències a la població.

Paral·lelament, també ofereix la residència d’artistes, un pis municipal, perquè els creadors puguin instal·lar-se i oferir tallers d’art per a nens. Aquest 2018 el consistori preveu obrir també al públic un alberg municipal amb 24 places.

Sala rural pionera a Lleida, que va obrir per primera vegada l’any 1945 L’elevat cost de la nova tecnologia ha resultat definitiu perquè moltes sales rurals decidissin tancar i deixar de projectar pel·lícules. Un exemple d’això va ser Penelles, que va decidir abaixar per sempre el teló del cine Kursaal el 2004. Fins ara l’espai ha estat tancat i només obre per acollir alguna activitat en festes locals. En el moment de l’estrena el Kursaal va ser un dels cines pioners a obrir en zones rurals. Es va inaugurar l’any 1945 i una dècada després va haver de tancar, encara que va tornar a obrir el 1963 i es va mantenir en funcionament fins al 2004. La majoria dels cines de zones rurals es van mantenir gràcies als abonaments de desenes de veïns que es resistien que les sales tanquessin. L’alcalde va apuntar que estudiaran un sistema de fidelització per aconseguir socis i fer rendible mantenir obert l’equipament i donar-li altres usos socials més enllà de ser una sala de cine.

tracking