SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Les dos plantes de purins encara tancades es preparen per obrir en els propers mesos

Alcarràs i Tracjusa, aquesta amb la mateixa tecnologia que abans de tancar per retallades de l’Estat || Després de sentències que obliguen a revertir la reducció de primes que va forçar-ne la clausura el 2014

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs, que es prepara per tornar a obrir d’aquí a uns quatre mesos.

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs, que es prepara per tornar a obrir d’aquí a uns quatre mesos.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dos plantes d’assecatge de purins que segueixen tancades a Lleida es preparen ja per reobrir en els propers mesos, després de les sentències del Tribunal Suprem que han obligat l’Estat a revertir la retallada en les primes per generar electricitat i que va forçar-ne el tancament el 2014. Es tracta de la d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda. Aquesta última tornarà a funcionar amb la mateixa tecnologia que feia servir fa quatre anys. Amb aquestes, les comarques del pla tornaran a tenir quatre instal·lacions en servei per donar sortida a l’excedent de dejeccions ramaderes de les granges del seu entorn.

Tant el grup Ignis, actual propietari de la planta d’Alcarràs, com l’agrupació de ramaders de les Garrigues, propietària de Tracjusa, han adquirit ja maquinària i materials per substituir el que s’ha deteriorat durant els quatre anys de tancament dels dos complexos. La reobertura del primer es preveu en un termini aproximat de quatre mesos, mentre que la segona podria fer-ho en dos, segons fonts pròximes a aquests projectes. La posada en marxa se sumarà a la de Miralcamp, ara propietat d’Audax Green, i la de Vag, a Juneda i en mans també de l’entitat que reuneix més d’un centenar de ramaders de les Garrigues.

El pla tornarà a tenir quatre instal·lacions obertes per tractar l’excedent de purins

Davant de les primeres sentències del Tribunal Suprem contra la tisorada a les plantes de purins, el ministeri d’Energia va revertir la retallada en les primes, però ho va aplicar únicament a instal·lacions de fins a 15 anys d’antiguitat. Això va permetre reobrir les plantes de purins de Miralcamp i Vag, però va deixar fora les d’Alcarràs i Tracjusa, les més antigues de Lleida. Una sentència posterior de l’Alt Tribunal el 2017 va declarar nul·la aquesta limitació imposada per l’Estat, de forma que les plantes podran beneficiar-se de primes fins a assolir els 25 anys. Gràcies a això, les instal·lacions d’Alcarràs i Tracjusa podran tornar a vendre electricitat produïda a través de cogeneració al preu primat, superior al del mercat, que necessiten per ser econòmicament viables. Val a recordar que el juny del 2017 el Tribunal Suprem va exigir al ministeri d’Energia acatar la sentència dictada un any abans i, en cas contrari, amenaçava el ministre, Álvaro Nadal, amb una multa a títol personal, una cosa inèdita fins ara. Les noves primes van arribar dies després, encara que ho van fer d’una manera que, segons el Tribunal Suprem, “no executa” la seua sentència i la converteix en “paper mullat”.

El projecte per obtenir gas d’escombraries urbanes, endavant

Malgrat que Tracjusa pugui funcionar amb la mateixa tecnologia de la qual disposava abans de tancar el 2014, el projecte per obtenir gas d’escombraries urbanes seguirà la tramitació davant de la Generalitat. Es tracta d’una iniciativa que ha xocat amb l’oposició d’una plataforma veïnal liderada per l’associació ecologista Ipcena (que ha convocat diverses protestes contra el projecte) i de formacions polítiques com ERC i la CUP. Els responsables, en canvi, consideren que és ambientalment millor que la tecnologia de la planta actual i desvincularia el tractament dels purins del cobrament de primes, amb la qual cosa la gestió de les dejeccions deixaria de dependre de la regulació de l’Estat en matèria d’energia. Ipcena ha arribat a exigir que s’arxivi el projecte de la nova Tracjusa al recollir més de 1.200 al·legacions en contra de la iniciativa, entre les quals es troben les de diversos ajuntaments de les Garrigues.

tracking