SEGRE

COMARCAS

Despreniments tallen la línia de la Pobla de Segur i afecten almenys quatre carreteres

A causa de les pluges dels últims dies, i responsables de trens i carreteres, en alerta || El port de la Bonaigua, tancat per risc d’allaus i cadenes en una desena de trams per la neu

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pluges acumulades en els últims dies van provocar un despreniment d’enormes roques que va obligar ahir a tallar la línia de la Pobla a 500 metres de l’estació d’Àger la matinada de dimarts a dimecres i va provocar que s’oferís servei alternatiu amb autocar des de Balaguer fins al Jussà. Fins a sis trens (tres per sentit) es van veure afectats i 107 passatgers van haver de fer el recorregut fins a la Pobla amb el transport alternatiu. El servei es va restablir aproximadament a les 17.30 hores. A causa d’aquesta incidència, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) inspeccionarà avui la zona amb drons per detectar possibles futurs despreniments. De la mateixa manera, tant Adif com Renfe van estar en alerta per detectar incidències derivades del temporal. A més, les pluges, que van arribar als quaranta litres per metre quadrat a Castellnou de Seana, van provocar despreniments en almenys quatre carreteres, l’N-230, C-14, C-26 i L-401. El risc d’allaus de neu va mantenir tancat el port de la Bonaigua durant tot el dia i va ser obligatori l’ús de cadenes en uns deu trams de carreteres. Tot aquest episodi de precipitacions va provocar l’avinguda dels cabals dels rius i localitats com Sort van alertar els veïns d’un augment considerable de la Noguera Pallaresa, mentre que a Balaguer van tancar els accessos a la canalització a causa del desbordament del riu.

En previsió de noves avingudes, Endesa i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre van continuar desembassant. Endesa va deixar anar vuitanta metres cúbics per segon a Camarasa i 190 en el partidor de Balaguer. A les 21.00 del vespre, el Segre transportava 148 metres cúbics per segon a Lleida, i a Balaguer un total de 175. Fonts d’Endesa van assegurar que les comportes de la Mitjana, a la capital, podrien arribar a deixar anar fins a dos-cents metres cúbics per segon. En un altre ordre de coses, la neu es va mantenir i va cobrar més força i les estacions meteorològiques van registrar fins a mig metre de neu nova a les cotes altes del Pirineu.

les claus

  • Trens. La línia de la Pobla va quedar tallada per un despreniment de roques a Àger. FGC va oferir transport alternatiu entre Balaguer i el Jussà. Adif i Renfe es van mantenir alerta per possibles incidències.
  • Carreteres. Carreteres de la Generalitat també estava en alerta per detectar despreniments. El port de la Bonaigua estava tancat per risc d’allaus i es va restringir la circulació de camions al túnel del Cadí i també al port del Cantó.
  • Neu de rècord. L’estació meteorològica de Boí va registrar ahir el rècord d’acumulació de neu, amb gruixos que van arribar als 3,43 metres. A les cotes altes del Pirineu s’ha acumulat més de mig metre de neu nova durant els últims dos dies.
  • Cabals. El riu Segre va registrar cap a les 21.00 hores del vespre 148 metres cúbics per segon a Lleida i es va desbordar a la capital del Segrià i a Balaguer. Endesa i la CHE continuen desembassant pantans. 
Operaris treballaven ahir per retirar les roques que van tallar la via del tren de la Pobla.

Operaris treballaven ahir per retirar les roques que van tallar la via del tren de la Pobla.FGC

Esllavissada de roques sobre les vies del tren de la Pobla a Àger.

Esllavissada de roques sobre les vies del tren de la Pobla a Àger.J.C.

Esllavissada de roques sobre les vies del tren de la Pobla a Àger.

Esllavissada de roques sobre les vies del tren de la Pobla a Àger.Ariadna Sánchez

tracking