SEGRE

El temporal deixa més de 80 litres de pluja i mig metre de neu nova al Pirineu

A l’alta muntanya es mesuren gruixos de neu històrics

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre el dimarts i la matinada d’aquest dijous s’ha produït un nou episodi de pluja i neu abundant a Catalunya, amb acumulacions de precipitació de més de 80 litres en punts del Prepirineu i el Pirineu lleidatà, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

La neu va arribar a caure transitòriament fins al fons d’algunes valls del Pirineu, amb gruixos de més de mig metre de neu nova a cotes altes del Prepirineu i vessant sud de la serralada.

La precipitació acumulada ha superat els 50 litres per metre quadrat a bona part del prelitoral, Prepirineu i vessant sud del Pirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central i punts del litoral, amb màxims pròxims als 100 litres a la serralada Transversal i en alguns sectors del prelitoral, especialment al voltant del Montseny. Fins i tot, en alguns punts del Pirineu es van superar el 100 litres de precipitació, com a la cota 2.500 de Boí, a l’Alta Ribagorça (104,6 litres entre el 10 i el 12 d’abril). A la Bonaigua, al Pallars Sobirà, s’ha registrat 74 litres i a Vilanova de Meià, a la Noguera, 80. El Servei Meteorològic de Catalunya destaca que l’abril és un dels mesos de l’any amb més dies de pluja o neu a bona part de Catalunya, però els dies de precipitació molt abundant (més de 50 litres en 24 hores) no són habituals.

Nevada fins al fons d’algunes valls i mig metre de neu nova a l’alta muntanya La nit de dimarts a dimecres va nevar al Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu al voltant dels 1.200 metres, però dimecres a primera hora la cota va baixar sobtadament i de manera transitòria fins a uns 700 o 800 metres i la neu va arribar a agafar fins a fons de vall a l’Alt Berguedà i al Ripollès, tot i que amb gruixos inferiors als 5 cm per sota dels 1.000 m. Pel que fa al prelitoral, va arribar a nevar a les parts elevades del massís dels Ports i als cims de les muntanyes de Prades, mentre que al Montseny el gruix de neu va superar els 10 cm a les cotes altes. Al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu la nevada ha estat molt abundant, amb gruixos superiors al mig metre de neu nova per sobre d’uns 1.800 m. És una nevada molt destacable al mes d’abril i que en alguns sectors del Prepirineu no es veu cada hivern. De totes maneres, enguany ja se n’han produït 4 o 5 de comparables o fins i tot clarament superiors, molt especialment la del 4 al 6 de febrer. La successió d’episodis de precipitació abundant des de principis d’any, l’ambient fred dels mesos de febrer, març i principis d’abril i la important nevada de les últimes hores fan que la quantitat de neu acumulada a cotes altes del Pirineu i Prepirineu sigui en general molt superior a la mitjana d’aquesta època de l’any. Això es fa especialment evident al Prepirineu i al vessant sud de la serralada, on ahir dimecres algunes de les estacions meteorològiques automàtiques d’alta muntanya, amb sèries de fins a prop de 20 anys de dades, van superar els seus rècords històrics de gruix de neu acumulada. Per exemple, s’han acumulat 3,43 metres de neu a Boí (2.535 m), nou gruix màxim dels seus 19 anys de dades, superant els 3,23 metres del 5 de març del 2014.

El riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida aquest dijous al matí.

El temporal deixa més de 80 litres de pluja i mig metre de neu nova al PirineuMagdalena Altisent

alt

Pedregada a Lleida

tracking