SEGRE

URBANISME CONCURS DE CREDITORS

Martinsa subhasta sòl de Vallfosca i dóna per perdudes les concessions per a pistes d'esquí

Divideix més de 130.000 metres quadrats per a més de mil cases i el camp de golf en deu lots i obrirà la licitació al juny || Els acords per construir una estació s’extingiran al liquidar la societat

Imatge d’arxiu dels primers pisos construïts a Espui en el marc del projecte del resort.

Imatge d’arxiu dels primers pisos construïts a Espui en el marc del projecte del resort.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup immobiliari Martinsa Fadesa subhastarà aquest estiu el sòl urbanitzable i el camp de golf de Vallfosca Mountain Resort, l’ambiciós projecte per a una estació d’esquí, hotels i un miler de segones residències al municipi de la Torre de Capdella que va quedar truncat el 2008, quan l’empresa va declarar el concurs de creditors més gran de la història d’Espanya. L’administració concursal ha dividit els més de 130.000 metres quadrats edificables a l’entorn del poble d’Espui i el camp de golf que mai va arribar a funcionar en deu lots i obrirà la licitació al juny. Cap lot inclou les pistes d’esquí previstes a la muntanya de Filià: el terreny és propietat d’administracions i particulars que van autoritzar el promotor a ocupar-los, a través de concessions que ara es donen per perdudes al liquidar la societat.

D’aquesta manera, les fitxes informatives de cada lot assenyalen que el projecte del resort “comptava amb tres concessions administratives” per construir pistes i instal·lar remuntadors i canons de neu, atorgades per l’ajuntament de la Torre de Capdella, l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Espui i Toms SA, que agrupa particulars del municipi. “Aquestes concessions resulten extingides pels efectes propis de la liquidació” puntualitza, si bé apunta que “no hi ha coneixement que l’administració hagi iniciat cap procés per resoldre-les”. Amb aquestes concessions, els promotors del resort n’havien obtingut una altra de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per captar cabals amb els quals poder produir neu artificial.

Els preus de sortida dels diferents lots a subhasta a la Torre de Capdella encara no s’han fet públics

La subhasta d’aquests actius i de molts altres immobles de la firma en diferents punts d’Espanya es portarà a terme a través d’internet. El procés es va iniciar ahir amb l’obertura d’un període d’inscripció per a licitadors que es prolongarà fins al pròxim 26 de maig. L’administració concursal no ha fet públic per ara el preu de sortida de cada un dels lots. La licitació s’obrirà el 4 de juny i podria prolongar-se fins al 13 de juliol. Així mateix, quedaran per a una subhasta posterior catorze places d’aparcament i dos trasters als primers blocs de pisos construïts pel promotor inicial del projecte del resort a Espui.

Val a recordar que el procés de venda d’actius i liquidació de Martinsa Fadesa es va iniciar fa dos anys, si bé a la Torre de Capdella només havien sortit a la venda fins ara algunes places de garatge i trasters.

les claus

  • El resort del Pallars Jussà. L’empresa TR Corporació va ser la primera promotora del projecte per a un resort d’hotels i segones residències, un camp de golf i una estació d’esquí a Filià. Va obtenir les concessions sobre l’ús de la muntanya entre el 1999 i el 2000 i va iniciar el 2006 la construcció dels primers 99 pisos al poble d’Espui.
  • Martinsa Fadesa. La immobiliària Fadesa va adquirir el projecte de Vallfosca el 2006, poc abans de fusionar-se amb Martinsa el 2007. La nova promotora va impulsar les obres dels pisos iniciats per TR Corporació, del camp de golf que mai va arribar a funcionar i del remuntador principal de l’estació.
  • Obres truncades i litigis. El concurs de Martinsa Fadesa, amb un passiu de més de 5.000 milions, va deixar inacabats trenta pisos i el remuntador. Veïns van interposar demandes al constatar que, després de permutes de terra a canvi de pisos, les obres estaven paralitzades o bé figuraven com a actius susceptibles de liquidació.
  • Intents de compravenda. La liquidació dels actius del projecte del resort arriba després d’alguns intents de compravenda que no van prosperar 
tracking