SEGRE

TEMPORAL INCIDÈNCIES

Els rius multipliquen per set el cabal per unes pluges de rècord i els municipis, en alerta

Controls als talussos davant de possibles despreniments i inspeccions amb drons a les vies de tren || Els pantans augmenten fins a un 15% les reserves després dels últims episodis de precipitacions

El riu Segre al seu pas per Lleida

El riu Segre al seu pas per LleidaMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El temporal dels últims dies ha provocat crescudes als rius de la demarcació i el Segre va arribar a multiplicar ahir per set el cabal al seu pas per Lleida, quan de matinada va assolir els 278 metres cúbics d’aigua per segon davant els 35 de dilluns. Això va provocar que el riu es desbordés a la capital i a Balaguer i van precintar els accessos a la canalització. Altres localitats com Seròs, la Granja d’Escarp, Alcoletge i Camarasa també van extremar les precaucions i van recomanar als veïns que no s’atansessin al riu.

A més, segons van informar des del Meteocat, les pluges dels dos últims dies han estat de rècord. Per exemple, a Castell-nou de Seana van caure fins a 40,9 litres per metre quadrat, que ha superat el rècord de l’abril del 2009 amb 39 litres. En aquest sentit, algunes de les estacions del servei meteorològic van registrar més de 50 litres per metre quadrat en 24 hores, un fet que “no és habitual”. A Boí, amb 104 litres acumulats entre dimarts i ahir, és el lloc de tot Catalunya on més ha plogut.

Així mateix, les allaus de roques de dimecres van fer que Carreteres de la Generalitat portés a terme controls als talussos de la C-14 a Organyà i l’L-401 a Alinyà, mentre que la C-26 a Navès va estar tancada durant la major part de la jornada a causa dels treballs per retirar la roca que va caure sobre la via. En relació amb les allaus, tècnics de l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya van inspeccionar amb drons la zona d’Àger on es va registrar el despreniment a la via del tren de la Pobla de Segur que va obligar a tallar la circulació de ferrocarrils.

Les pluges també van provocar que la comunitat de regants del Canal d’Urgell decidissin tancar l’auxiliar. Mentrestant, els pantans han guanyat fins a un 15 per cent de reserves. Aquest és el cas d’Oliana, que ha passat del 59 per cent de la seua capacitat a començaments d’abril a estar al 75 per cent. Per la seua part, Rialb ha acumulat uns vint hectòmetres cúbics més d’aigua des de dilluns. Al seu torn, Endesa i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre segueixen desembassant en pantans com el de Camarasa o Sant Llorenç.

Està previst que avui es tornin a repetir els episodis de pluja en la major part de la demarcació, sobretot a la zona del Pirineu, amb una lleugera pujada de les temperatures.

les claus

  • Rècord. El temporal de pluja d’aquesta setmana ha establert un nou rècord de precipitacions a Castellnou de Seana, on dimecres es van registrar 40,9 litres per metre quadrat. El Meteocat va informar que un episodi amb pluges tan abundants “no és habitual”.
  • Pantans. El pantà d’Oliana ha guanyat un 15% més de reserves, mentre que Rialb ha acumulat uns 20 hectòmetres cúbics més d’aigua. Endesa i la CHE van seguir desembassant en alguns dels pantans.
  • Carreteres. Les allaus de dimecres van mantenir tancada ahir la C-26 a Navès fins a la nit, mentre que es van portar a terme controls als talussos davant de possibles despreniments. 
Imatge del pantà de Camarasa, que ahir continuava desembassant aigua i que es troba al 93% de la capacitat.

Imatge del pantà de Camarasa, que ahir continuava desembassant aigua i que es troba al 93% de la capacitat.LLEONARD DELSHAMS

tracking