SEGRE

MEDI AMBIENT RECUPERACIÓ D?ESPAIS

Projecten una ruta verda en 22 km de marges del Sió recuperats després de la rubinada

Alcaldes de la Segarra dissenyaran una via paral·lela a la ruta dels castells per promocionar la zona || Infraestructures.cat ha recuperat l’espai i Agricultura en contracta el manteniment dos anys

Representants dels ajuntaments implicats van visitar ahir la zona de l’actuació.

Representants dels ajuntaments implicats van visitar ahir la zona de l’actuació.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alcaldes de Tarroja de Segarra, els Plans de Sió i Torrefeta i Florejacs projecten dissenyar una via verda amb un itinerari de 22 quilòmetres als marges del riu Sió i paral·lela a la ruta dels castells de la zona. Segons l’alcalde dels Plans de Sió, Xavier Pintó, la recuperació per part de la Generalitat d’aquest espai fluvial que es va desbordar el 2015 causant quatre víctimes mortals a Agramunt deixa ara un nou itinerari turístic amb 14 rescloses, molins i fonts, i amb la recuperació de la fauna i flora autòctones que complementarà la tradicional ruta dels Castells del Sió.

El novembre del 2015, el riu Sió es va desbordar a la Segarra i l’Urgell arrasant espais com la residència d’ancians d’Agramunt en la qual van morir quatre usuàries.

El novembre del 2015 una forta rubinada va desbordar el Sió, va inundar espais i va provocar quatre víctimes

Insfraestructures.cat ha invertit sis mesos en la recuperació d’aquest espai natural, eradicant espècies invasores i reestablint la flora i la fauna autòctones. A més a més, el departament d’Agricultura, responsable del projecte, ha tancat un contracte de manteniment de la zona durant un termini de dos anys per evitar-ne el deteriorament i la reaparició d’espècies invasores.

El projecte d’Agricultura és una mesura compensatòria inclosa en la declaració d’impacte ambiental del Segarra-Garrigues, si bé el tram d’actuació coincideix amb l’afectat per la rubinada del 2015.

Segons el biòleg i responsable del projecte, Joan Borrell, entre el perfil del riu i els horts i camps de cultiu queda una servitud de pas de cinc metres d’ample. Per a l’alcaldessa de Torrefeta i Florejacs, Núria Magrans, aquest espai serà un atractiu visitable del patrimoni natural que forma part de l’Espai Natural de Protecció dels Plans de Sió i que inclou una desena de municipis de la Segarra i l’Urgell.

El projecte té a més com a atractius a Concabella els centres d’interpretació dels Castells del Sió i dels Secans de Lleida amb una exposició permanent del patrimoni històric i natural d’aquest territori.

Els tres alcaldes de la Segarra, Núria Magrans, Imma Secanell i Xavier Pintó, i el regidor d’Urbanisme de Tàrrega, Martí Pijuan, on pròximament faran una actuació similar a l’Ondara al seu pas per Tàrrega (vegeu el desglossament lateral), van seguir durant el matí d’ahir un itinerari per la zona acompanyats pels tècnics del consell de la Segarra i d’Infraestructures.cat.

Tàrrega adequarà 5 quilòmetres més del riu OndaraInfraestructures.cat preveu adequar 5,5 quilòmetres de marges del riu Ondara a banda i banda de Tàrrega. En concret, l’actuació se centrarà en un tram d’1,5 quilòmetres entre el carrer Onze de Setembre i les naus de Cal Trepat i un altre tram d’uns 4 quilòmetres des del carrer Verge de Montserrat fins al nucli de la Mora, al límit provincial amb la Segarra, segons va explicar el regidor d’Urbanisme, Martí Pijuan.

tracking