SEGRE

ESNOTICIA

Els geòlegs adverteixen que “el risc zero no existeix”

Encara que asseguren que aquest no és un fenomen habitual

L'esllavissada s'ha emportat l'ermita d'un poble abandonat

L'esllavissada s'ha emportat l'ermita d'un poble abandonat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els geòlegs van advertir ahir que el “risc zero no existeix” a les carreteres del Pirineu i de les comarques de muntanya. Així ho va assegurar el president del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, el lleidatà Ramon Pérez, que va afirmar que en la composició geològica de la zona de Castell de Mur on es va registrar l’allau de roques de dilluns es combinen “capes de roques calcàries i d’argila” que es van desprendre després de l’episodi de pluges de la setmana passada. Per la seua part, Joan Escuer, membre de l’observatori del risc geològic i expresident del Col·legi de Geòlegs, va apuntar que “veníem d’una sequera terrible” i “la gran quantitat de neu i aigua que ha caigut al territori ha propiciat que aquests fenòmens tinguin lloc”, perquè “la pressió de l’aigua dins dels massissos fa que siguin menys estables”.

Escuer va assegurar que “al Pallars sempre s’han produït molts despreniments”, un fet que va justificar al·legant que és un territori molt ric en argiles relliscoses. Escuer va afirmar que un despreniment com el de Castell de Mur es pot repetir, “sobretot en carreteres secundàries”, on hi ha un perill encara que amb un risc baix perquè per aquestes carreteres circulen pocs vehicles.

Així mateix, Pérez va assegurar que aquest “no és un fenomen habitual”, tant per la seua magnitud com perquè ha segat la vida de dos veïns de Sant Esteve de la Sarga, i va apuntar que des del col·legi van crear l’observatori del risc geològic, que treballa sobre els despreniments a la xarxa viària i ferroviària catalana. No obstant, va afirmar que “Catalunya té milers de quilòmetres de carreteres de muntanya i és impossible tenir-los tots analitzats”.

D’altra banda, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va informar que l’allau del Jussà va provocar un terratrèmol de 0,8 graus i va ser registrat per la xarxa de sismes.

L’allau destrueix la capella de les Esplugues L’allau de dilluns passat va destruir la capella de les Esplugues de Mur, que es trobava a la balma on es va registrar el despreniment. Era l’única resta que quedava dreta d’aquest nucli de població de Castell de Mur, abandonat des de fa cinquanta anys.

tracking