SEGRE

PROJECTES PATRIMONI

La Unesco atorga la distinció de Geoparc a la candidatura de la Conca de Tremp-Montsec

Per la riquesa geològica del territori que engloba dinou municipis dels Pallars, Noguera i Alt Urgell || El territori rep l’esperada notícia sense celebracions, en solidaritat per la tragèdia de Castell de Mur

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unesco va atorgar ahir la declaració de Geoparc Mundial a la candidatura de la Conca de Tremp-Montsec, que engloba 19 municipis dels Pallars, la Noguera i l’Alt Urgell (vegeu les claus). Van culminar així tres anys de treball de l’associació que engloba els ajuntaments i els consells del Jussà i la Noguera per aconseguir aquesta distinció, que reconeix la riquesa geològica única d’aquest territori.

Es tractava d’una notícia llargament esperada pels promotors d’aquesta candidatura, que confia que la declaració de Geoparc es converteixi en un revulsiu per a l’activitat turística. La van rebre amb satisfacció, però sense celebracions. Les previstes dies abans es van suspendre en solidaritat amb la tragèdia de Castell de Mur (vegeu les pàgines 3, 4 i 5).

El president de l’associació d’ens locals que impulsa el Geoparc i alcalde de Tremp, Joan Ubach, va advertir que, després d’obtenir aquest reconeixement “el treball més difícil comença ara”: hauran d’implementar totalment o majoritàriament el pla d’actuacions presentat davant de la Unesco perquè aquesta revalidi la catalogació de Geoparc d’aquí a quatre anys. Altrament, va apuntar, poden arribar a perdre-la. “Per a això necessitem els recursos necessaris”, va afegir, i va apuntar que la prioritat a partir d’ara serà aconseguir finançament.

Actualment l’associació té un pressupost anual d’uns 150.000 euros procedents d’aportacions dels ens locals, la Diputació i la Generalitat. “Si el doblem potser podrem aconseguir-ho”, va dir, encara que va puntualitzar que “amb mig milió aconseguiríem una incidència més efectiva en el territori”. En aquest sentit, va argumentar que formar part de la llista de Geoparcs “ens posa al mapa mundial” i va citar estimacions preliminars segons les quals un euro invertit a la zona “pot tenir un retorn d’entre deu i vint”.

La declaració de Geoparc es va anunciar a la tarda a Tremp, a la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC). Aquest organisme aporta la direcció científica del Geoparc i dos dels seus projectes: un centre d’interpretació dels terres del Pirineu i convertir l’actual passeig Pompeu Fabra en l’avinguda dels Temps Geològics, un “museu a l’aire lliure” per ara en impàs pel 155.

Edils i representants de les entitats implicades en la promoció de la declaració de Geoparc.

Edils i representants de les entitats implicades en la promoció de la declaració de Geoparc.LLEONARD DELSHAMS

tracking