SEGRE

ESNOTICIA

Rescaten els dos cossos sepultats al caure una muntanya a Castell de Mur

Habiliten un pas de Moror a Cellers i la carretera tardarà més de 2 mesos a obrir-se

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els bombers van rescatar ahir a la tarda els cossos del matrimoni de Sant Esteve de la Sarga que va quedar sepultat dilluns a la tarda per l’ensorrament d’un cingle sobre la via LV-9124 a Castell de Mur. Les obres se centren ara a habilitar un pas entre Moror i Cellers perquè la reobertura de la carretera tardarà més de dos mesos.

Els cossos de les dos persones sepultades dilluns pel despreniment d’un cingle sobre dos-cents metres de la carretera LV-9124 a Castell de Mur van ser rescatats ahir a la tarda, unes vint-i-quatre hores després que un cingle es desplomés sobre dos-cents metres de la via que uneix aquest municipi amb el de Sant Esteve de la Sarga.

A falta d’identificació oficial per part de l’institut forense, es dóna pràcticament per assegurat que es tracta de Jordi Navarra i Anna Torres, un matrimoni septuagenari de Sant Esteve i pares de l’alcalde d’aquest municipi, Jordi Navarra. Aquest succés era ahir motiu de tristesa entre els veïns dels pobles en tot el traçat d’aquesta carretera.

Mentre els equips de rescat treballaven des del migdia a localitzar i recuperar els cossos, agents dels Mossos d’Esquadra van senyalitzar alguns dels camins ja existents entre els pobles de Moror i Cellers per establir una ruta alternativa que faciliti l’accés als serveis de Tremp des de Sant Esteve i nuclis agregats com Alsamora, Beniure, l’Alzina, Moror i Estorm.

A la tarda, la maquinària va començar a treballar en aquests camins per condicionar trams que ahir només eren aptes per a vehicles tot terreny. La reobertura de la carretera, per la seua part, tardarà més de dos mesos.

La Diputació, propietària de la carretera, estima que 60.000 tones de roques es van desplomar dilluns sobre la calçada i calcula que el sol fet de retirar-les implicarà dos mesos. Tanmateix, abans de poder fer-ho, geòlegs de l’Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC) hauran de completar una avaluació sobre el risc de nous despreniments a la zona. Els seus informes serviran com a base al projecte sobre com aclarir la plataforma de la carretera. Per la seua part, veïns de Sant Esteve de la Sarga i de Castell de Mur incidien ahir que aquesta via requereix actuacions de sanejament en diversos punts del traçat per garantir la seguretat (vegeu les pàgines 4 i 5).

La densitat de trànsit a l’LV-9124 s’estima en tot just un cotxe per hora. Tanmateix, el trànsit augmenta sensiblement en cap de setmana, quan la zona rep turistes que visiten el Montsec, i els dilluns, quan veïns del municipi de Sant Esteve de la Sarga acudeixen al mercat setmanal de Tremp.

Pluges abundants

El dia de la tragèdia, una veïna del poble d’Estorm va passar pel tram del despreniment tot just deu minuts abans que el cingle es desplomés, mentre que un veí de Moror va ser el primer a trobar-se amb les milers de tones de roques sobre la via i a donar l’alarma. Es tracta d’un lloc que allotjava una cova i que havia patit ja un primer despreniment d’importància, encara que de menor magnitud, feia uns seixanta anys. El de dilluns passat, molt més gran, va arribar després d’una setmana en què la pluja va deixar més de dos-cents litres per metre quadrat després de mesos de sequera. A més, va arrasar les restes de l’ermita i del poble abandonat de les Esplugues.

El despreniment, vist des de la ruta alternativa a la carretera LV-9124 senyalitzada ahir entre els pobles de Moror i Cellers.

El despreniment, vist des de la ruta alternativa a la carretera LV-9124 senyalitzada ahir entre els pobles de Moror i Cellers.LLEONARD DELSHAMS

tracking