SEGRE

PROJECTES PATRIMONI

El Pirineu presumeix de Geoparc

La Unesco ha atorgat a la conca de Tremp-Montsec una distinció que posa en relleu el patrimoni geològic, històric i cultural || Aquest reconeixement de primer nivell internacional arriba després d’anys de treball i ara hauran d’impulsar projectes per poder renovar l’acreditació el 2021

El despreniment de Puigcercós, un dels atractius geològics i històrics del Geoparc.

El despreniment de Puigcercós, un dels atractius geològics i històrics del Geoparc.GEOPARC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Així mateix, el president del Geoparc i alcalde de Tremp, Joan Ubach, va apuntar que és un orgull i un motiu de satisfacció tenir aquest distintiu i va assegurar que l’Institut Cartogràfic i Geològic impulsarà un centre d’interpretació dels sòls del Pirineu i convertirà el passeig Pompeu Fabra de Tremp en l’avinguda dels Temps Geològics, amb un mosaic que expliqui l’evolució del planeta al llarg del temps. Els responsables de la candidatura van assegurar que l’aprovació per part de la Unesco permetrà duplicar el nombre de pernoctacions als establiments turístics. En aquest sentit, el director científic del Geoparc de la Catalunya Central, Ferran Climent, va assegurar que han constatat un augment del turisme des que van rebre la certificació l’any 2012. Climent també va avançar que “és evident” que impulsaran projectes de col·laboració amb Lleida, perquè la cooperació entre Geoparcs és un dels requisits per mantenir la certificació.

Malgrat tot, la feina no ha acabat amb el reconeixement per part de la Unesco, perquè ara el sector públic i privat ha de posar fil a l’agulla per aconseguir revalidar la certificació l’any 2021. Per tal de poder aconseguir-ho, hauran d’impulsar els projectes que s’inclouen al pla director, com ara la creació d’una mascota, la promoció del territori o la difusió del patrimoni geològic, entre altres iniciatives.

El segon territori català i el número 140 de tot el món

El Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec és el segon de Catalunya després del de la Catalunya Central (a les comarques del Bages, Moianès i Baix Llobregat) i el número 140 de tot el món. Així mateix, al conjunt de l’Estat espanyol es poden trobar onze Geoparcs més, entre els quals es troba el del Sobrarbe o el del Cap de Gata-Níjar, per posar-ne només dos exemples. La xarxa de Geoparcs de la Unesco comprèn territoris de trenta-vuit països, entre els quals es troben Xina, Àustria, Iran, Irlanda, Itàlia, Mèxic, Portugal, Tanzània, Indonèsia o Islàndia. Segons va assenyalar l’organització, es tracta d’espais geogràfics singulars de primer ordre en què es troben paisatges d’importància internacional, gestionats de manera sostenible.

El despreniment de Puigcercós, un dels atractius geològics i històrics del Geoparc.

El despreniment de Puigcercós, un dels atractius geològics i històrics del Geoparc.GEOPARC

tracking