SEGRE

EMBASSAMENTS REGULACIÓ

Les altes temperatures acceleren el desglaç i els pantans desembassen

Més de 25º al Pirineu i 104 metres cúbics per segon al Segre a Lleida

El Segre al seu pas per Lleida portava ahir més 104 metres cúbics per segon.

El Segre al seu pas per Lleida portava ahir més 104 metres cúbics per segon.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 100 metres cúbics per segon portava ahir el Segre al seu pas per Lleida i 136 a Seròs. El pantà d’Oliana deixava anar 30 metres cúbics per segon per comportes (en va obrir una), i al seu torn Rialb turbinava 55 metres cúbics per segon. El primer és al 92,15% de la seua capacitat i el segon emmagatzema més de 365 hectòmetres cúbics, per la qual cosa també es troba al 90%. Després de l’intens episodi de pluges de l’última setmana que va obligar a regular i laminar els embassaments per assumir l’avinguda de l’Ebre i evitar que es desbordés a la desembocadura (ahir mantenia un cabal de 1.891 metres cúbics per segon a Tortosa), l’augment de les temperatures ha iniciat el desglaç a les muntanyes, amb gruixos de més de tres metres de neu en algunes zones, per la qual cosa els pantans han d’habilitar un marge de resguard per assumir nous cabals. Per aquesta raó, els del Segre continuen buidant.

En poc més de deu dies s’ha passat de les últimes nevades al Pirineu (va nevar el dia 12) i de les temperatures hivernals tant a les capitals de muntanya com les del pla, on es van arribar a mínimes d’entre 2 i 4 graus i màximes de 10, a temperatures entre els 20 i 25 graus de Vielha o la Seu ahir. Aquesta tònica de calor gairebé estiuenca continuarà, per la qual cosa la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ja treballa per donar cabuda a aquests cabals.

En un altre ordre de coses, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinarà més de sis milions d’euros per restaurar i millorar riberes de diversos rius de les conques internes, entre els quals el Cardener (Solsonès). L’objectiu és recuperar la vegetació i garantir la mobilitat de la fauna als cursos fluvials.

El Segre al seu pas per Lleida portava ahir més 104 metres cúbics per segon.

El Segre al seu pas per Lleida portava ahir més 104 metres cúbics per segon.MAGDALENA ALTISENT

tracking