SEGRE

MUNICIPIS URBANISME

Els amos de pisos inacabats de Martinsa a Espui temen perdre-ho tot malgrat la demanda

La seua reclamació és al Suprem, la sentència del qual podria ser posterior a la liquidació de la firma

Pisos inacabats vora el nucli d’Espui, al costat del cartell de Fadesa, adquirits amb el projecte el 2006.

Pisos inacabats vora el nucli d’Espui, al costat del cartell de Fadesa, adquirits amb el projecte el 2006.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan Martinsa Fadesa va posar a la venda el 2007 els seus primers pisos a Espui, els compradors rebien forfets de temporada per esquiar a l’estació de Vallfosca. Ningú no va poder fer-ne ús, ja que les pistes mai van arribar a obrir, però a més hi va haver qui ni tan sols no va arribar a rebre els habitatges que havien comprat i pagat. El concurs de creditors del gegant immobiliari, el més gran de la història d’Espanya amb un passiu de més de 5.000 milions, va interrompre tant les obres del domini esquiable a la muntanya de Filià com les dels immobles a peu del poble. Veïns afectats mantenen des d’aleshores litigis amb l’empresa que han arribat ja fins al Suprem.

El primer impulsor del resort de Vallfosca, TR Corporació, va ser també el promotor inicial d’aquests pisos a Espui. El 2006 van passar en mans de Fadesa junt per al projecte per a l’estació d’esquí, hotels i un miler d’habitatges més. Veïns del poble van vendre els terrenys per a aquesta primera promoció i van invertir els diners a comprar pisos, locals i places d’aparcament. Alguns van rebre el que havien pagat, mentre que d’altres es van quedar sense finques ni edificacions.

Julià Hereu i el seu fill, que porta el seu mateix nom, litiguen des de fa anys per reclamar tres pisos, un local comercial i dos places de garatge que van comprar amb l’obtingut per la venda de terrenys on s’alcen els habitatges inacabats. “Hem reclamat l’import dels immobles, perquè està clar que Martinsa Fadesa no els acabarà”, expliquen.

Un altre veí d’Espui que va vendre terra de la seua propietat per adquirir immobles que mai no va rebre es va limitar a apuntar que l’assumpte “està en mans d’advocats”. L’aspecte dels habitatges acabats contrasta amb l’abandó de les construccions que fa deu anys que estan interrompudes.

Els tribunals han sentenciat ja repetides vegades a favor dels compradors. Tanmateix, la subhasta que ha obert l’administració concursal de Martinsa Fadesa per liquidar actius, entre els quals el sòl urbanitzable del projecte de Vallfosca, és un nou motiu d’incertesa. Alguns temen que, encara que guanyin als tribunals, els litigis es prolonguin més enllà de la liquidació de l’empresa. Si això succeeix, es demanen si algú satisfarà a la fi les seues reclamacions.

Es venen ara per un valor cinc vegades inferior que fa una dècada

Nombrosos cartells amb la llegenda “es ven” i “es lloga” pengen en balcons dels pisos acabats. Després d’assumir el projecte de Vallfosca i aquesta promoció d’habitatges, Martinsa Fadesa els va treure al mercat el 2007 amb preus a partir de 246.000 euros. En aquell moment, aquesta xifra només podia comparar-se amb les que tenien immobles a peu de pistes de Baqueira a Aran. Onze anys després, l’últim s’ha venut per uns 47.000 euros, cinc vegades menys. La primera promoció de 99 pisos la va iniciar el 2004 TR Corporació, projecte que va adquirir i va prosseguir Fadesa el 2006 i va assumir Martinsa Fadesa, després de fusionar-se, el 2008.

Pisos inacabats vora el nucli d’Espui, al costat del cartell de Fadesa, adquirits amb el projecte el 2006.

Pisos inacabats vora el nucli d’Espui, al costat del cartell de Fadesa, adquirits amb el projecte el 2006.LLEONARD DELSHAMS

tracking