SEGRE

URBANISME PLANIFICACIÓ

Aran només autoritzarà allotjaments i restaurants en unes vint bordes

Les altres, només per al lleure familiar dels propietaris || Tan sols es permetran obres a les anteriors al 1969 a Naut Aran i les prèvies al 1982 a la resta de la Val

El ple del Conselh Generau celebrat ahir al migdia.

El ple del Conselh Generau celebrat ahir al migdia.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aran limitarà l’ús de bordes com a allotjaments turístics i restaurants en una vintena de construccions als municipis de Canejan, Les, Bossòst, Arres, Bausen, Vilamòs i Naut Aran. A la resta només s’admetran obres de conservació per al “lleure familiar” dels propietaris, que en cap cas podran reformar-les per convertir-les en habitatges. Així ho preveu la nova normativa urbanística que el Conselh Generau va aprovar ahir per unanimitat, i que haurà de sotmetre’s divendres al vistiplau d’Urbanisme. La major part de les construccions que podran rehabilitar-se per a usos turístics, una desena, formen part d’antics nuclis de la ribera del Toran a Canejan. La resta s’han inclòs a petició dels ajuntaments. En tots els casos, són de construccions que van tenir en el seu dia un ús residencial i que compleixen les exigències de la nova normativa per poder rehabilitar-les. Entre aquests requisits, el principal és l’antiguitat. Per rehabilitar una borda, ja sigui per a ús turístic com per al lleure dels propietaris, haurà de ser una construcció anterior al 1969 en el cas de Naut Aran; i anterior al 1982 a la resta de la Val. Són les dates de les primeres normes urbanístiques de cada territori. La nova normativa exigeix, a més, que aquestes bordes tinguin un accés directe sense haver de fer obres que alterin el relleu del terreny.

La nova normativa sobre bordes obrirà la porta a regularitzar algunes de les reformes fetes en aquestes construccions en sòl rústic sense cobertura legal. Pel que fa a les que no compleixen el requisit d’antiguitat, quedaran fora d’ordenació i els propietaris no podran ni legalitzar-les ni obtenir llicències per fer-hi noves obres.

Set anys de treball que haurà de ratificar Urbanisme divendres L’aprovació provisional d’aquesta normativa al ple del Conselh Generau, que va rebre el suport unànime de tots els partits, és el resultat de set anys durant els quals hi ha hagut diferents propostes i una llarga recerca d’acords amb els ajuntaments per establir què es pot fer i què no en aquestes construccions tradicionals. Val a recordar que obres per reformar i donar altres usos a algunes d’aquestes van donar peu anys enrere a expedients per part d’Urbanisme i fins i tot a denúncies per delicte urbanístic. La proposta de l’administració aranesa s’haurà de sotmetre divendres vinent a l’aprovació definitiva de la comissió d’Urbanisme d’Aran.

tracking